Nieuwsoverzicht

Digitale zorg tijdens chemo- of immunotherapie

Patiënt kan 24/7 zelf controleren of zorg nodig is

symptoomchecker

Patiënten van het St. Antonius Kankercentrum die een chemo- of immunotherapiebehandeling krijgen, kunnen tijdens hun kuurperiode op elk moment zelf controleren of zij zorg nodig hebben. Dit kan met behulp van de Symptoomchecker, een digitale triagelijst in het patiëntportaal Mijn Antonius. 

De Symptoomchecker is in 2021 ontwikkeld door het OLVG, een van onze Santeon-partners.  Met de triagelijst kunnen patiënten op laagdrempelige wijze en 24 uur per dag controleren of ze zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld als ze twijfelen over hun gezondheid of last hebben van bijwerkingen. De patiënt geeft in de Symptoomchecker antwoord op een aantal vragen. Afhankelijk van deze antwoorden krijgt de patiënt direct een passend advies, neemt een verpleegkundige telefonisch contact op of wordt een (extra) afspraak gemaakt in het ziekenhuis. 

Direct een passend advies 

Gebruik van de Symptoomchecker heeft verschillende voordelen voor patiënten. Niet alleen kunnen ze op elk moment van de dag zelf controleren of ze zorg nodig hebben en krijgen ze meteen een passend advies, gebruik van de Symptoomchecker kan ook het aantal ziekenhuisbezoeken verminderen. 

Patiënten die chemo- of immunotherapie krijgen, ervaren deze behandelingen vaak als intensief. Naar het ziekenhuis komen voor een afspraak is in deze periode dan extra belastend voor hen. Met de Symptoomchecker hopen we dat oncologiepatiënten alleen naar het ziekenhuis hoeven te komen als het echt nodig is. Een ander voordeel is dat de Symptoomchecker geïntegreerd is in het elektronisch patiëntendossier van de patiënt. De behandelend arts en verpleegkundige specialist heeft dus altijd een compleet beeld en kan zien welke vragen of klachten de patiënt heeft.

Mijn Antonius-account

De Symptoomchecker is een online hulpmiddel. Om gebruik ervan te kunnen maken, heeft de patiënt een Mijn Antonius-account nodig. De tool is ook op de smartphone te gebruiken, via de app 'Mijn Antonius'.

Terug naar boven