Nieuwsoverzicht

‘Een ivf-traject, je weet er zo weinig van’

Ouders noemen Tess naar fertiliteitsarts Tessa Cox

En we noemen haar: Tess! Op 8 februari is ze geboren bij Alnatal. Een stralende baby die de eerste weken van haar leventje al flink van zich laat horen. Jasper en Marloes van Zuijlen zijn de trotse ouders. Tessa Cox is de arts bij wie het stel in 2013 voor het eerst aan tafel zat toen bleek dat het krijgen van een kindje geen vanzelfsprekendheid was. De afgelopen jaren waren meer dan intensief. “Zonder Tessa was dit niet gelukt”, zegt Marloes over de fertiliteitsarts van het Vruchtbaarheidscentrum van het St. Antonius. “Die naam? Ja, dat heeft ze verdiend.”

Jasper en Marloes
Foto: Moniquefotoidee, www.moniquefotoidee.nl

Het was december 2010. Jasper en Marloes wisten het. Ze wilden samen bouwen aan een gezinnetje. Marloes, 25 jaar en Jasper, 28 jaar, waren nog niet getrouwd. “Ik vond het wel heel leuk als ons kindje de bruiloft kon meemaken”, vertelt Marloes terwijl ze Tess, twee weken nu, aan de borst legt. Uit het raam van hun flat aan de rand van de wijk Overvecht, lijkt de Domtoren glimlachend mee te kijken.
Het liep allemaal anders dan gepland. Toen Marloes maar niet zwanger raakte, werd de volgorde gewijzigd. “Dan maar eerst trouwen. Geen probleem.” Maar de kinderwens bleef. “In maart 2013 zijn we naar de huisarts gegaan”, vertelt Marloes. “Zij adviseerde me om naar Tessa Cox te gaan in het St. Antonius. Daar had ze goede ervaringen mee.”

Tof mens

En zo gebeurde. De afspraak was snel gemaakt. De kennismaking verliep prettig. “We vonden dokter Cox meteen een ‘tof mens’. Spannend? Jazeker was het spannend. Ik had ook niet verwacht dat ik meteen een echo kreeg. En daarna meteen duidelijkheid.”
Op de echo zag de fertiliteitsarts dat Marloes PCOS had; een hormoonstoornis die een goede zwangerschap in de weg stond. “Dat was wel even schrikken. Het ligt dus aan mij. We kregen wel meteen te horen dat dit zeker niet het einde van onze kinderwens hoefde te betekenen.”
Marloes kreeg pillen, maar had daar veel ongemak van. De pillen werden vervangen door injecties en in april 2014 leken alle seinen op groen te staan. Toen kwam er echter voor een nieuwe tegenvaller. Jasper: “Het bleek dat het bij mij niet goed zat. Bij een eerdere test nog wel, nu niet meer.”

Andere dromen

De gesprekken met Tessa Cox waren een belangrijke houvast voor het stel. “Dokter Cox werd langzaam maar zeker Tessa. Ze gaf ons alle tijd, informeerde ons goed en gaf ons ook de regie. Dankzij haar zijn we uiteindelijk ook het ivf-traject ingestapt. Vooraf hadden we afgesproken dat we dat nooit zouden doen, maar door de gesprekken met Tessa en met een coach die me op psychisch gebied ondertussen begeleidde, hebben we daar toch voor gekozen. Dat was moeilijk, ja. Je weet er zo weinig van.”
De ivf-behandeling startte in 2014, maar na het mislukken van twee terugplaatsingen waren Jasper en Marloes toe aan een pauze. “Even hebben we ook het idee gehad om helemaal te stoppen. We maakten al plannen hoe ons leven eruit zou zien zonder kinderen. Dan zouden we andere dromen gaan najagen. In het buitenland. Maar eerst besloten we om het nog één keer te proberen.”

Ik was zwanger

Via onder andere een goede begeleiding probeerde Marloes de balans in haar lichaam weer terug te vinden. In mei volgde de terugplaatsing van een van de bevruchte embryo’s. “Het voelde goed.” Toen de menstruatie uitbleef, bleef de zwangerschapstest toch nog maar even in de kast. Marloes: “Tot op een zaterdagochtend. Twee tests na elkaar. Allebei positief. Ik was zwanger!”

De zwangerschap verliep goed. Marloes ging voor haar controles en uiteindelijk voor de bevalling naar Alnatal, het verloskundige deel van het St. Antonius. “Ook daar troffen we een fijn team en alle faciliteiten”, vertelt Jasper.
Op 8 februari brak het grote moment aan. “We hebben het samen gedaan”, lacht Marloes naar Jasper. “Zonder hem was het niet gelukt. De naam? Die hadden we in het najaar al bedacht. We wisten dat het een meisje was. Tess vonden we een leuke naam. In mijn buik was het al een felle, een krachtige. Tess paste daar bij. En Tessa... Dat vonden we ook heel bijzonder.”

Fertiliteitsarts Tessa Cox, die de baby snel na de geboorte kwam opzoeken, was geraakt door de geste. “Wat heb ik toch een bijzonder beroep. Ik voel me vereerd. Mijn dag kan niet meer stuk!”

Klik hier voor meer informatie over het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum 

Terug naar boven