Nieuwsoverzicht

Koning krijgt uitleg over Antonius Thuis

Werkbezoek koning en Kuipers over juiste zorg op de juiste plaats
Koning Willem Alexander en minister Ernst Kuipers in gesprek over Antonius Thuis

Koning Willem-Alexander heeft zich vanmiddag in Zeist verdiept in drie initiatieven die bijdragen aan het verlenen van de juiste zorg op de juiste plaats. Naast de coördinatie van acute zorg in het Zorg Coördinatie Centrum Midden-Nederland, werd tijdens het bezoek ook stilgestaan bij de ontwikkelingen in de acute ambulancezorg en was er aandacht voor Antonius Thuis. Dat is het programma waarmee het St. Antonius Ziekenhuis patiënten zo veel mogelijk thuis begeleidt en behandelt.

Medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis vertelden de koning en de minister over de mogelijkheden om ziekenhuiszorg bij patiënten thuis te bieden. Bijvoorbeeld met behulp van slimme meetapparatuur en een gebruiksvriendelijke app. Als voorbeeld hiervan lieten internist Ingo Eland en verpleegkundige Mariska van Kuil de app zien, die gebruikt wordt voor het toedienen van antibiotica bij patiënten met een huidinfectie. Eerst moesten patiënten hiervoor 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis opgenomen worden. Nu kan dat bij patiënten thuis. Dit is maar één van de vele vormen van thuismonitoring die het St. Antonius inmiddels biedt.

Thuismonitoring

Toen het St. Antonius in 2020 vol stroomde met coronapatiënten, ontwikkelden we samen met leverancier Luscii een app, waardoor coronapatiënten eerder naar huis konden en in het ziekenhuis ruimte ontstond voor andere patiënten. In maart vorig jaar bezocht minister Ernst Kuipers al het St. Antonius om zich in thuismonitoring te verdiepen. Inmiddels zetten we thuismonitoring bij veel meer aandoeningen in en ook veel andere ziekenhuizen gebruiken nu de creatieve oplossing.

Thuismonitoring zorgt niet alleen voor ruimte in het ziekenhuis, maar ook voor tevreden patiënten. Patiënten die in aanmerking komen voor thuismonitoring vinden het prettig om zo snel mogelijk naar huis te kunnen om daar onder controle verder te herstellen. Eerder onderzoek* in het St. Antonius naar thuismonitoring bij coronapatiënten toont aan dat dit niet ten koste gaat van veilige zorg. Ook patiënten voelen zich veilig door de continu controle.

Zorg dicht bij huis

Er verandert veel in de zorg. Veel zaken waar je eerst voor naar het ziekenhuis kwam, kunnen al online of dichter bij huis. Niet alleen via thuismonitoring zorgt het St. Antonius voor meer zorg dicht bij huis. Op onze website lees je meer over onze andere initiatieven.

Lees ook:

 

 ‘* De analyse van een jaar thuismonitoring in het St. Antonius Ziekenhuis, is gepubliceerd in het vooraanstaand wetenschappelijk blad European Respiratory Journal. Hieruit blijkt dat thuismonitoring bij 320 patiënten op een veilige manier gemiddeld 5 opnamedagen bespaarde. Lees de publicatie hier. (Engelstalig)

Terug naar boven