Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

Behandeling chronische gewrichtsontstekingen (Therapie Synovectomie)

Als medicijnen niet meer werken als behandeling voor chronische of terugkerende gewrichtsontstekingen kan radiosynoviorthesis een optie zijn.

Hierbij worden de ontstoken gewrichten inwendig bestraald. Daarbij spuiten we een radioactieve stof (yttrium, erbium of rhenium) in het te behandelen gewricht. Welke stof gebruikt wordt, hangt af van het gewricht.

Hoe werkt het?

De radioactieve stof in het gewricht bestraalt het ontstekingsweefsel. Daardoor kunnen de ontstekingscellen zich niet meer delen en komt de ontsteking tot rust. De straling reikt gemiddeld maar 3 tot 4 mm en bereikt dus alleen het ontstoken weefsel en niet het dieper liggende gezonde weefsel.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling.

Belasting van het gewricht

Het te behandelen gewricht mag 48 tot 72 uur voor de behandeling niet gebruikt of belast worden. De reumatoloog bespreekt dit met u tijdens het poli-spreekuur.

Sommige gewrichten, zoals de knie, heup en enkel, zijn moeilijk te ontzien. Als een van deze gewrichten behandeld wordt, kan het nodig zijn dat u enkele dagen in het ziekenhuis verblijft.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen, ook pijnstillers, gewoon blijven gebruiken.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Nadat u zich bij de Nucleaire Geneeskunde heeft gemeld, bespreekt de nucleair geneeskundige nogmaals de behandeling met u. U kunt dan ook uw vragen stellen.

Verloop van het onderzoek

 • De nucleair geneeskundige of reumatoloog verdooft de injectieplaats.
 • Hij/zij prikt het gewricht aan met een naald.
 • Via de naald haalt de nucleair geneeskundige zoveel mogelijk vocht uit het gewricht.
 • Via de naald spuit hij/zij de radioactieve stof langzaam in. Dit kan gevoelig zijn.
 • Het kan zijn dat u ook een ontstekingsremmer krijgt ingespoten.
 • Zodra de radioactieve stof is toegediend, moet u het behandelde gewricht enkele malen bewegen of buigen. Zo wordt de radioactieve stof goed in het gewricht verspreid.
 • Daarna wordt het gewricht gezwachteld en eventueel gespalkt.
 • Na de injectie mag u weer naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Gewricht tijdelijk niet gebruiken

Om te voorkomen dat de radioactieve stof buiten het gewricht terechtkomt, mag u het gewricht 48 tot 72 uur niet gebruiken.

Bijwerkingen

Het kan voorkomen dat u de eerste paar dagen na de therapie wat meer pijn heeft dan normaal. Ook kunt u wat koorts krijgen.

Effect van de behandeling

Over het algemeen is het effect van de behandeling na een tot twee weken merkbaar. Dit effect kan in de daarop volgende maanden nog toenemen en kan maanden tot jaren blijven bestaan. Bij ongeveer twee van de drie patiënten is de therapie langdurig succesvol.

Wat doet u wel en wat niet

Belasting van het gewricht

Na twee tot drie dagen strikte rust kunt u het gewricht weer gebruiken. Het gewricht kan in het begin wat stram zijn. De eerste week na de behandeling mag u het gewricht nog niet maximaal belasten.

Zwanger worden

Voor vrouwen geldt: als u na de behandeling zwanger wilt worden, wacht daar dan minimaal vier maanden mee. Als u (denkt dat u) zwanger bent, overleg dan vóór de behandeling met uw specialist.

Vervolgafspraak

Uw vervolgafspraak wordt door de reumatoloog met u gemaakt. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend specialist of de nucleair geneeskundige.

Gerelateerde informatie

Code NG 70-B

Terug naar boven