Behandelingen & onderzoeken Radiologie

MRI-onderzoek bij kinderen

Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) brengt via een sterk magnetisch veld en radiogolven delen van het lichaam in beeld. Met behulp van een computer worden op deze manier foto’s gemaakt van bijvoorbeeld het hoofd, de rug of de ledematen. 

Dit onderzoek maakt bepaalde delen van het lichaam zichtbaar die met röntgenstralen niet te zien zijn. Het onderzoek is niet pijnlijk en voor zover bekend onschadelijk. Bij kinderen jonger dan 6 jaar wordt het onderzoek meestal onder narcose uitgevoerd, zodat de kinderen stil blijven liggen. Dit is nodig voor een goed resultaat van het onderzoek.

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Om misselijkheid en braken tijdens en na het MRI-onderzoek zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de MRI-kamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken. Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de MRI-kamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan het onderzoek niet doorgaan.

Medicijnen

Als uw arts niets anders met u heeft afgesproken mag uw kind zijn/haar medicijnen gewoon innemen met een slokje water.

Metalen voorwerpen

Voor goede onderzoeksresultaten is het belangrijk dat er geen magnetische of metalen voorwerpen in de buurt van het MRI-apparaat komen. Daarom mag u/uw kind in de onderzoeksruimte de volgende onderwerpen niet bij zich hebben:

 • bankpasjes of andere passen waar een magnetische strip op zit. Deze worden beschadigd door het magnetisch veld van het MRI-apparaat en zijn daarna onbruikbaar.
 • horloges en sieraden (ook piercings horen daarbij)
 • haarspelden
 • muntgeld
 • aansteker
 • sleutels
 • bril
 • gehoorapparaat
 • gebitsprothese
 • insulinepomp

Ook vragen wij u op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak te gebruiken, omdat hier kleine metaaldeeltjes in zitten. Trek uw kind ook gemakkelijk zittende kleding aan, zonder ritsen of knopen.

Metalen voorwerpen in het lichaam

Voordat het onderzoek begint is het belangrijk voor ons om te weten of u of uw kind metalen voorwerpen in het lichaam hebben. Deze materialen kunnen reageren op het magnetische veld en daardoor storingen en/of complicaties geven bij het onderzoek. Als u een  pacemaker heeft kunt u niet bij het onderzoek van uw kind blijven, omdat het magnetisch veld de pacemaker kan ontregelen. Sommige metalen voorwerpen in het lichaam zijn geen probleem, zoals een metalen plaat, een prothese, een spiraaltje, vullingen of kronen in het gebit. Ook kunsthartkleppen zijn meestal geen belemmering.

Waardevolle spullen

Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van spullen. Wat u wel bij u heeft, kan op de afdeling Radiologie in een kluisje bewaard worden.

Hoe helpt u uw kind?

Denkt u aan onderstaande aandachspunten tijdens het onderzoek:

 • Richt tijdens het onderzoek uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, uw kalmte maakt uw kind rustiger.
 • Leg tijdens de voorbereiding op het onderzoek nog eens uit wat er gebeurt.
 • Stel gerust vragen aan uw arts of de laborant wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.
 • Neem vertrouwd speelgoed (zonder metaal) of een (voor)leesboek ter afleiding mee.

Kinderwebsite

Wij adviseren u samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen onderzoek

Is uw kind verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Narcose

Als uw kind jonger is dan 6 jaar, bent u met uw kind op de kinderafdeling. Vanaf deze afdeling gaat u met uw kind en een verpleegkundige naar de MRI-kamer. Daar komt ook de anesthesioloog naartoe. Dit is de arts die de narcose geeft. Op de MRI-kamer krijgt uw kind een kapje op om onder narcose te gaan. Heel soms krijgt uw kind de narcose door een infuus in de arm. Dit is van te voren met u besproken.

U kunt uw kind tijdens het geven van de narcose op schoot nemen. Als uw kind slaapt, krijgt het een infuus. Dat is een dun plastic slangetje waardoor uw kind vocht en eventueel contrastvloeistof krijgt. Als uw kind slaapt, wordt u door het verplegend personeel meegenomen naar de kinderafdeling. Daar kunt u wachten totdat u naar de uitslaapkamer gebracht wordt.

Als uw kind ouder is dan 6 jaar en goed stil kan liggen tijdens het MRI-onderzoek, is een narcose niet nodig. Dit is van te voren met u afgestemd. U meldt zich dan bij de balie van de afdeling Radiologie waar u een afspraak heeft.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind  op de rug op de onderzoekstafel. De laborant schuift de onderzoekstafel in een soort tunnel. Daarna worden opnames gemaakt, dit duurt ongeveer 20 minuten. Voor het maken van goede beelden is het belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek zo stil mogelijk ligt.

Geluid

Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek regelmatig een hard kloppend geluid. Hier hoeft uw kind niet van te schrikken, dit hoort bij het onderzoek. Wij doen er alles aan om het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken. Als uw kind niet onder narcose is, krijgt het tijdens het onderzoek een koptelefoon op, zodat het naar de radio kan luisteren. Ook mag u een cd of een USB-stick op mp3-formaat meenemen met een verhaaltje of muziek.

Contrastvloeistof

In sommige gevallen worden er extra foto’s gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Dit is een vloeistof die ervoor zorgt dat bepaalde delen van het lichaam beter zichtbaar worden op de foto’s. Er wordt dan een infuus geplaatst waardoor de contrastvloeistof wordt toegediend. Meteen daarna maken we opnieuw een serie foto’s.

Duur onderzoek

Bij kinderen ouder dan 6 jaar die geen narcose krijgen, duurt het onderzoek ongeveer een half uur. Na het onderzoek mag u met uw kind meteen naar huis.

Bij kleine kinderen waarbij het onderzoek onder narcose wordt uitgevoerd, duurt het langer vanwege de opname op de Kinderafdeling. Na het onderzoek wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. U wordt dan door de verpleging van de kinderafdeling ook daarheen gebracht en mag u hier bij uw kind blijven. Als uw kind goed wakker is, komt de verpleegkundige van de Kinderafdeling u beiden halen om naar de afdeling te gaan. Daar krijgt uw kind iets te drinken. Als dat goed gaat, verwijderen we het infuus. Na 1 of 2 uren mag u samen met uw kind naar huis. Deze opname duurt in totaal meestal een dagdeel.

Expertise en ervaring

Dit is een onderzoek van het specialisme Radiologie. Radiologie gebruikt 4 soorten onderzoek om afwijkingen in het lichaam goed in beeld te brengen. Dit zijn röntgenonderzoek, echo, CT-scan en MRI.

De radiologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-lever aandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. Onze afdeling Radiologie biedt de nieuwste radiologische technieken en behandelingen. Daarnaast zijn onze specialisten betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen ze de A-opleiding voor Radiologie.

Voorlichting voor uw kind

Het is fijn als uw kind enigszins voorbereid is op het onderzoek.

Voor kinderen die niet onder narcose worden gebracht kunt u de volgende punten vertellen en uitleggen:

 • Hoe het onderzoek verloopt.
 • Hoe lang het duurt.
 • Dat het geen pijn doet.
 • Dat de tafel waarop uw kind ligt in een tunnel geschoven wordt.
 • Dat er licht brandt in de tunnel.
 • Dat het in de kamer schemerdonker is.
 • Dat uw kind tijdens het onderzoek heel stil moet liggen.
 • Dat het apparaat tijdens het onderzoek een hard kloppend geluid maakt.
 • Dat uw kind tijdens het onderzoek misschien een prik (een infuus) krijgt.

Hier vindt u meer informatie over het specialisme Radiologie en het team.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code BT 33-O

Terug naar boven