Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

Samarium behandeling (Therapie Skelet Metastasen Samarium-153)

Bij een behandeling met Samarium-153-lexidronam wordt radioactieve stof in de bloedbaan gebracht. Dit kan de pijn bij uitzaaiingen van kanker verminderen.

Patiënten met kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het skelet. Deze uitzaaiingen zijn soms erg pijnlijk. Bij de meeste patiënten wordt de pijn door deze behandeling minder. Het effect treedt vrij snel op, binnen 1 week. De behandeling kan eventueel worden herhaald.

Voorbereiding

Nucleair geneeskundige

Voor de behandeling heeft u een gesprek met de nucleair geneeskundige. Dit gesprek kan in het ziekenhuis of telefonisch plaatsvinden.

Vóór de therapie moeten bepaalde bloedwaarden gecontroleerd worden. Op basis van die uitslag kan de dosis Samarium worden vastgesteld, of wordt besloten de behandeling niet door te laten gaan.

U krijgt een formulier om bij het laboratorium in het ziekenhuis of bij een huisartsen-laboratorium (bijv. Saltro) bloed te laten afnemen.

Als er nog geen botscan is gemaakt, moet dit alsnog gedaan worden. In dat geval krijgt u apart bericht.

U kunt uw medicijnen, ook pijnstillers, gewoon blijven gebruiken.

We raden u aan om de dag vóór de behandeling goed te drinken.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding

Wij adviseren u tijdens het onderzoek gemakkelijke zittende kleding te dragen, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Radioactieve stof

Nadat u zich op de Nucleaire Geneeskunde hebt gemeld, wordt de behandeling nogmaals met u besproken. U kunt dan ook eventuele vragen stellen. Daarna legt een laborant een infuus bij u aan: een dun buisje in een bloedvat. De nucleair geneeskundige spuit de radioactieve stof langzaam via het infuus in. Hier merkt u niets van.

Na toediening van de radioactieve stof wordt het infuus verwijderd en mag u weer naar huis of naar de verpleegafdeling.

Bijwerkingen

Samarium heeft bij een groot deel van de patiënten invloed op het beenmerg. Dit uit zich in een tijdelijke daling van het aantal bloedplaatjes rond de vierde week na de therapie. Na 6 tot 8 weken is het aantal bloedplaatjes meestal weer hersteld. U wordt hier niet ziek van.

Het kan ook voorkomen dat u in de eerste paar dagen na de therapie wat meer pijn hebt dan normaal. Als dit gebeurt, duurt dit meestal 24 tot 72 uur. Daarna volgt vaak een zeer goede reactie op de behandeling en wordt uw pijn minder.

Mocht de pijn na enkele maanden terugkeren, dan is herhaling van de behandeling mogelijk.

Nazorg

Controle

Na de therapie krijgt u van de nucleair geneeskundige een aantal formulieren mee voor de controle van bepaalde bloedwaarden. 3 weken na de behandeling gaat u hiermee naar het laboratorium in het ziekenhuis of een huisartsen-laboratorium (bijv. Saltro) om bloed af te laten nemen.

Vervolgafspraken worden door de oncoloog of oncologisch verpleegkundige verzorgd. 

Gedragsregels

Samarium-153-lexidronam is een radioactieve stof. De straling van deze stof reikt niet ver; buiten het lichaam is er maar weinig van te merken. Maar u moet er toch vanuit gaan dat u enkele dagen een klein beetje straling afgeeft. Bovendien plast u de radioactieve stof uit. Het is niet de bedoeling dat de mensen in uw omgeving daarmee in aanraking komen.

Daarom is het verstandig als u zich aan de volgende regels houdt.

Plassen

De radioactieve stof verlaat uw lichaam voor het grootste deel via de urine. Uw urine is vooral de eerste twee dagen na de behandeling radioactief. U voorkomt besmetting van uw omgeving door:

  • altijd zittend te plassen (ook heren);
  • direct door te spoelen, liefst tweemaal;
  • de handen na het plassen goed te wassen.

Gebruik, als dat mogelijk is, een ander toilet dan uw huisgenoten.

Incontinentiemateriaal moet verzameld worden en apart weggegooid. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe dat moet.

Afstand houden

Jonge kinderen (jonger dan tien jaar) en zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor straling. Houd de eerste 2 dagen na de behandeling nog wat extra afstand (meer dan 2 meter) tot deze mensen.

Bij andere mensen kunt u gewoon in de buurt komen.

Na 2 dagen gelden er geen leefregels meer.

Tot slot

Hebt u nog vragen?

Stel ze gerust aan uw behandeld specialist of aan de nucleair geneeskundige. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 69-B

Terug naar boven