Behandelingen & onderzoeken

Schouderspreekuur

Voor mensen met schouderklachten zijn er in het St. Antonius Ziekenhuis speciale schouderspreekuren, waarbij naast de orthopedisch chirurg ook een schoudergespecialiseerde fysiotherapeut aanwezig is.

Op het schouderspreekuur kan naast een uitgebreid schouderonderzoek direct een echo van de schouder worden gemaakt als dit noodzakelijk is. Hierdoor kan meestal bij het eerste bezoek al de diagnose worden gesteld. Dit scheelt enorm veel tijd.

Tijdens dit spreekuur wordt u gezien door een fysiotherapeut en een orthopeed. Samen met u komen zij tot een behandeling op maat. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn, een injectie in de schouder of een behandeling bij de fysiotherapeut.

Meer over Schouderspreekuur

In de praktijk is gebleken dat een operatie in veel gevallen kan worden voorkomen of voorlopig kan worden uitgesteld. We opereren liever niet. Natuurlijk zijn er klachten waarbij echt alleen een operatie helpt, maar in heel veel gevallen kan fysiotherapie afdoende zijn.

De effectiviteit van de behandelingen in het St. Antonius Ziekenhuis zijn te danken aan teamwerk. Naast de orthopeden en fysiotherapeuten werken we ook nauw samen met de musculo-skeletaal radiologen; dat zijn radiologen die gespecialiseerd zijn in het bewegingsapparaat. Ook fysiotherapeuten van het Schoudernetwerk, pijnbestrijding en de eerstelijns revalidatiecentra zijn enorm betrokken.

Het specialisme Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis loopt in Nederland voorop bij de (operatieve) behandelingen aan de schouder. Samen boeken we echt veel successen en zijn we in staat, door intensief met elkaar te werken, patiënten echt te helpen.

Een orthopeed maakt tijdens een consult een echo van de schouder van een patiënt.

Een orthopeed maakt tijdens een consult een echo van de schouder van een patiënt.

Een orthopeed en een fysiotherapeut in gesprek met een patiënt tijdens het schouderspreekuur.

Een orthopeed en een fysiotherapeut in gesprek met een patiënt tijdens het schouderspreekuur.

Ervaring van een patiënt

Patiënte Magda Varro is een goed voorbeeld van de succesformule

"Mijn linkerschouder was al jarenlang zeer pijnlijk, ik kon mijn arm vaak nauwelijks bewegen. Bij de huisarts had ik al twee keer een injectie gekregen, maar die hielpen maar heel even. Een operatie zag ik niet zitten; ik zag op tegen de pijn en het uit de roulatie zijn. Dus stelde ik een afspraak bij de orthopeed steeds uit. Maar de pijn werd steeds erger en toen ik zelfs mijn jas niet meer kon aantrekken, heb ik toch maar een afspraak gemaakt."

"Op de echo bleek dat de pezen rondom mijn schouder echt een lappendeken zijn. Eigenlijk is dit alleen met een operatie te verhelpen. Maar omdat ik daar zó tegenop zag, opperde dokter Wessel als laatste redmiddel de speciale fysiotherapie. Door over de schouder te leren en andere spieren te gebruiken, kan ik nu tegen alle verwachtingen in weer normaal functioneren. Eigenlijk heeft de schouderpoli mijn arm weer aan het werk gekregen, zonder operatie. Dat had ik nooit verwacht. Ik kan weer zoveel doen, ik ben heel actief met sporten
en zelfs zwemmen. Overbelasting ligt wel op de loer; daarvoor moet ik waken. De schouderpoli heeft mij een operatie bespaard, daar ben ik heel dankbaar voor."

Expertise en ervaring

  • Onze orthopeden en fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten.
  • Door de nauwe samenwerking op de schouderspreekuren is het vaak mogelijk bij het eerste bezoek al een diagnose te stellen.
  • De effectiviteit van de behandelingen in het St. Antonius Ziekenhuis zijn te danken aan teamwerk. Naast de orthopeden en fysiotherapeuten werken we ook nauw samen met de musculo-skeletaal radiologen; dat zijn radiologen die gespecialiseerd zijn in het bewegingsapparaat. Ook fysiotherapeuten van het Schoudernetwerk, pijnbestrijding en de eerstelijns revalidatiecentra zijn enorm betrokken.
  • Onze schoudergespecialiseerde orthopeden en fysiotherapeuten geven scholing aan huisartsen en fysiotherapeuten in de regio.
  • Onze schouderorthopeden zijn instructeurs van de Advanced Shoulder Course van de Nederlandse Vereniging voor Artroscopie.
  • Het specialisme Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis loopt in Nederland voorop bij de (operatieve) behandelingen aan de schouder.

Meer informatie

Op 3 juli 2019 verscheen in het AD een artikel over de schouderpoli van het St. Antonius Ziekenhuis.

Wilt u meer weten of een afspraak maken bij de schouderpoli? Neem dan contact op met de poli Orthopedie.

Gerelateerde informatie

Code ORT 98-AD

Terug naar boven