Aandoeningen

SLAP-laesie

Een SLAP-laesie is een veel voorkomende schouderblessure. Meestal begint de pijn in de schouder bij de lange bicepspees. De biceps is een spier aan de voorzijde in de bovenarm die helpt bij het buigen van de elleboog en bij het bewegen van de onderarm. Bij deze beweging wordt de hand open gedraaid, waardoor de handpalm naar boven wijst.

De biceps is een tweekoppige spier. De lange bicepspees zorgt voor 15% van de kracht en de korte voor 85%. De lange bicepspees hecht aan bij de bovenrand van de kom van de schouder (glenoid). Vervolgens loopt de lage bicepspees over de schouderkop en daalt dan aan de voorzijde van de schouderkop en bovenarm af richting de elleboog.

Op deze pagina snel naar

Meer over SLAP-laesie

Waarschijnlijk is deze route de oorzaak van het feit dat de lange bicepspees een kwetsbare structuur is in de schouder. Problemen in deze structuur doen zich bijna altijd voor bij de aanhechting (SLAP-laesie). Maar soms ook in de tunnel waar de bicepspees doorheen loopt aan de voorzijde van de schouder (bicepstendinopathie). SLAP-laesie staat voor ‘Superior Labral tear from Anterior to Posterior’. Dit betekent dat er een scheur zit bij de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de kom van de schouder.

Zo’n scheur komt vooral voor bij werpsporters zoals honkballers, en bij andere bovenhandse sporten zoals tennis en volleybal. Daarnaast kan een SLAP-laesie ontstaan door bijvoorbeeld een val van de trap, waarbij iemand zich met de hand aan de leuning probeert vast te houden.

Symptomen

De klachten bestaan meestal uit pijn voor op de schouder of diep boven in de schouder. Vaak straalt de pijn uit naar de rest van de arm en soms naar de nek en schouderbladen. De pijn is vooral aanwezig bij heffen van de arm en na inspanning.

Onderzoeken

Bij uw bezoek aan de polikliniek vindt er naast een intakegesprek ook een lichamelijk onderzoek plaats waarbij we uw schouder onderzoeken. Daarnaast worden er röntgenfoto's gemaakt. Als uw arts vermoedt dat u inderdaad een SLAP-laesie heeft, kan er gestart worden met specifieke fysiotherapie. Bij onduidelijkheid kan de SLAP-laesie in beeld gebracht worden met een MRI met contrastvloeistof.

Behandelingen

Niet-operatief
Een SLAP-laesie kan meestal goed behandeld worden met specifieke fysiotherapie.

Operatief
Soms geeft fysiotherapie niet het gewenste resultaat. In dat geval kan een (kijk)operatie de oplossing bieden.

Expertise en ervaring

Door kennis en kunde van orthopedisch chirurg en schouderfysiotherapeut op één spreekuur te combineren kunnen we van het begin af aan therapie op maat toepassen, zowel operatief als conservatief. Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis behoort tot de voorhoede van het vakgebied als het gaat om (operatieve) behandelingen aan de schouder.

Gerelateerde informatie

Code
ORT 81-A