Specialisme

Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU)

Het St. Antonius Ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort,  werken sinds 1 april 2017 samen voor de behandeling van maag-, lever-, alvleesklier-, slokdarm- en galwegkanker. 

Voor de behandeling van deze zeldzame kankersoorten hebben de drie ziekenhuizen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgericht. RAKU brengt de kennis en kunde uit de regio Utrecht op het gebied van deze kankersoorten samen in één team. 

Door deze samenwerking bundelen de ziekenhuizen hun kennis en ervaring zodat u als patiënt meer en betere behandelmogelijkheden en een betere genezingskans heeft. Ook kennis op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en opleiding wordt met elkaar gedeeld, zodat er meer onderzoek naar nieuwe behandelingen kan worden gedaan.

RAKU-poli

Nadat bij u een diagnose is gesteld, wordt u besproken in het multidisciplinaire overleg en uitgenodigd op de aansluitende RAKU-poli in het UMC Utrecht. Hierbij zijn alle zorgverleners (o.a. chirurgen, maag-darm-leverartsen, oncologen, verpleegkundig specialisten) uit de drie samenwerkende ziekenhuizen aanwezig. De zorgverleners bespreken met u wat het best passende behandelplan is.

Operatie op een gespecialiseerde ziekenhuislocatie

De operaties voor een specifieke tumorsoort worden uiteindelijk zoveel mogelijk op een gespecialiseerde ziekenhuislocatie uitgevoerd.

Veel voorkomende leveroperaties worden in alle drie de ziekenhuizen verricht. Uitgebreide lever- en galwegoperaties en operaties voor maag-, slokdarm- en neuro-endocriene alvleeskliertumoren vinden in het UMC Utrecht plaats. De alvleesklieroperaties zijn gecentreerd in het St. Antonius Ziekenhuis.

Als u een andere behandeling nodig heeft dan een operatie, zoals chemotherapie, dan krijgt u die gewoon in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Bestraling vindt altijd plaats in het UMCU.

Wat betekent de RAKU voor u?

  • Uw eerste gesprek vindt plaats in uw eigen ziekenhuis.
  • U krijgt een vast contactpersoon die u gedurende uw gehele behandeltraject begeleidt en uw vragen kan beantwoorden. Dit is een verpleegkundig specialist.
  • Uw persoonlijke situatie wordt door diverse specialisten uit alle drie de ziekenhuizen besproken in een multidisciplinair overleg. Dat vindt plaats in het UMC Utrecht. De specialisten nemen alle behandelmogelijkheden in combinatie met uw eigen wensen door en leggen samen de best passende behandeling aan u voor.
  • Moet u geopereerd worden dan kan deze bij bepaalde kankersoorten plaatsvinden op een andere, gespecialiseerde ziekenhuislocatie.
  • Uw controles en nabehandeling (met bijvoorbeeld chemotherapie) vinden plaats in uw eigen ziekenhuis.

Bertus (77) werd behandeld door de specialisten van het RAKU voor een cyste in zijn alvleesklier

“Je wilt gewoon de beste behandeling, waar dat dan ook is.” Lees het verhaal van Bertus.

Gerelateerde informatie

Welkom bij het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) (patiëntenfolder)