Vruchtbaarheidscentrum

Behandeling met spermadonoren

Als u gebruik wilt maken van een spermadonor zijn er verschillende mogelijkheden bij het Vruchtbaarheidscentrum.

Zo zijn er behandelingen mogelijk met een ‘eigen’ bekende spermadonor of met een spermadonor vanuit een spermabank.

Afhankelijk van uw keuze zijn er extra kosten verbonden aan de behandeling, zoals de kosten voor het kopen van het sperma van de spermabank. Het is verstandig om van te voren uw verzekering hierover te raadplegen.

Tijdens het  eerste gesprek kunnen wij u veel informatie verschaffen over de verschillende mogelijkheden. Daarna kan het zijn dat in overleg met uw arts wordt besloten om aanvullend onderzoek te verrichten, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek of eventueel eileideronderzoek.

Eigen donor

Als u gebruik wilt maken van een eigen donor, dan kunt u deze zelf kiezen. Het is in Nederland niet mogelijk om gebruik te maken van een anonieme donor, dat is wettelijk verboden.

Als u kiest voor een zelf gekozen donor, kan er in overleg besloten worden om ook bij de donor aanvullend onderzoek te laten verrichten. Dit onderzoek valt onder het eigen risico van de donor.  Als de behandeling geheel in het ziekenhuis plaats vindt, zal de donor ook op gesprek moeten komen en verplicht gescreend worden op infectieziekten en soa’s.

Donor via een spermabank

Ons ziekenhuis heeft geen eigen spermabank. Wij kunnen u wel begeleiden bij een behandeling met een spermadonor van de European Sperm Bank of Cryos International. Dit zijn beide Deense spermabanken. Als u hier gebruik van maakt,  bent u zelf verantwoordelijk voor het transport en bestellen van het sperma.

Wij adviseren u om meerdere rietjes in één keer te bestellen, zodat u niet iedere maand transportkosten hoeft te betalen. U kunt deze rietjes op laten slaan in het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Helaas hebben wij in ons ziekenhuis geen mogelijkheden om donorsperma op te slaan.

Behandeling

Afhankelijk van uw keuze omtrent de behandeling en de donor, kunt u thuis insemineren met donorsperma of dit laten verrichten door ons in het ziekenhuis. Vaak wordt dit gedaan op basis van ovulatietesten, eventueel in combinatie met vaginale echo’s. U ontvangt van te voren uitleg over hoe dit in z’n werk gaat en wanneer u zich moet melden.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op website van het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie (LIDC).

Terug naar boven