Aandoeningen

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma waarbij u tegelijk ook de huidziekte psoriasis heeft. Hierdoor kunt u dus klachten aan uw huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

Artritis psoriatica is een vorm van perifere spondyloartritis. Bij perifere spondyloartritis raken vooral de grote gewrichten in uw armen of benen ontstoken, zoals bij artritis psoriatica.

Spondyloartritis komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van spondyloartritis.

Artritis psoriatica komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De aandoening begint meestal tussen je 20e en 30e levensjaar, maar kan ook op een andere leeftijd ontstaan. Meestal begint artritis psoriatica met psoriasis.

Op de website van Reuma Nederland vindt u betrouwbare informatie over artritis psoriatica. Het is belangrijk dat u deze informatie leest.

Hier vindt u antwoord op vragen als:

 • Wat is artritis psoriatica?
 • Hoe ontstaat artritis psoriatica?
 • Welke klachten heb je bij artritis psoriatica?
 • Hoe wordt de diagnose artritis psoriatica gesteld?
 • Hoe verloopt artritis psoriatica?
 • Welke behandelingen kunnen helpen?

De beschrijving op de website van Reuma Nederland kan op detailniveau afwijken van de behandelwijze in het St. Antonius Ziekenhuis.

Bespreek uw vragen met uw behandelend arts. Hij/zij zal u de gang van zaken in het St. Antonius Ziekenhuis rondom uw behandeling uitleggen en u, daar waar nodig, aanvullende uitleg en instructies geven.

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. 

Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code REU 63-A

Terug naar boven