Aandoeningen

Haglundse exostose

Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel (exostose) aan de achterzijde van het hielbeen.

Een botuitsteeksel, zoals de Haglundse exostose, ontstaat als er druk op het bot is. Bij de Haglundse exostose is de oorzaak van deze verhoogde druk op het bot van het hielbeen, bijvoorbeeld een harde rand van de achterzijde van de schoen. Door de wrijving tussen het bot en de huid kan vervolgens een slijmbeurs ontstaan (een zogenaamde bursa) die op zijn beurt weer kan ontsteken, wat roodheid en extra zwelling veroorzaakt.

Meer over haglundse exostose

Haglundse exostose

De Haglundse exostose is vernoemd naar de Zweedse orthopedisch chirurg Patrick Haglund, die de aandoening in 1928 voor het eerst beschreef. De Haglundse exostose wordt ook wel een ‘pump bump’ genoemd, omdat het veroorzaakt kan worden door de harde rand van pumps. 

Symptomen

De Haglundse exostose zorgt voor een pijnlijke, harde zwelling aan de achterkant van het hielbeen. Deze zwelling zit meestal aan de buitenzijde van de aanhechting van de achillespees. Als ook de slijmbeurs ontstoken is, kan de zwelling groter worden en ontstaat er ook roodheid van de huid. Druk van buitenaf op de zwelling, zoals het dragen van strakke schoenen met een harde rand bij de hiel, kunnen de klachten verergeren.

Onderzoeken

Uw orthopedisch chirurg kan de diagnose vaak eenvoudig stellen door de klachten die u heeft en door lichamelijk onderzoek van de voet. Er wordt ook altijd een röntgenfoto gemaakt om de exostose in beeld te brengen.

Behandelingen

De behandeling kan bestaan uit het voorkomen van druk van buitenaf door de zwelling. Dit kunt u doen door ervoor te zorgen dat u schoenen draagt met een zachte en/of lage rand. Ook kan de schoenmaker de rand van uw schoenen eventueel oprekken.

Als de slijmbeurs is ontstoken kan een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals ibuprofen of naproxen, verlichting geven. Als deze behandelingen niet meer helpen, kan een operatie de oplossing zijn.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code ORT 94-A

Terug naar boven