Aandoeningen

Jicht

Jicht is een vorm van reuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Urinezuur is een normaal afvalproduct van uw lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in het lichaam niet goed en daardoor heeft u teveel urinezuur in uw lichaam.

 Daardoor kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond uw gewrichten. Het lichaam wil de kristallen opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.

Jicht komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Als vrouwen jicht krijgen, is dat meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaar jicht ontwikkelen.

Op de website van Reuma Nederland vindt u betrouwbare informatie over jicht. Het is belangrijk dat u deze informatie leest.

Hier vindt u antwoord op vragen als:

 • Wat is jicht?
 • Hoe ontstaat jicht?
 • Welke klachten heb je bij jicht?
 • Hoe wordt de diagnose jicht gesteld?
 • Hoe verloopt jicht?
 • Welke behandelingen kunnen helpen?

De beschrijving op de website van Reuma Nederland kan op detailniveau afwijken van de behandelwijze in het St. Antonius Ziekenhuis.

Bespreek uw vragen met uw behandelend arts. Hij/zij zal u de gang van zaken in het St. Antonius Ziekenhuis rondom uw behandeling uitleggen en u, daar waar nodig, aanvullende uitleg en instructies geven.

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. 

Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code REU 65-A

Terug naar boven