Aandoeningen

Reuscelarteriitis (RCA)

Reuscelarteriitis is een ontsteking van de grote en middelgrote bloedvaten. Afgekort wordt reuscelarteriitis ook wel ‘RCA’ genoemd. Bij reuscelarteriitis (RCA) kunnen de aorta (hoofdslagader), aftakkingen van de aorta of de halsslagaders richting hoofd en hersenen aangedaan worden. 

Een van de vaten die ontstoken kan zijn is de arterie temporalis, een slagader bij de slaap. Als de arterie temporalis is aangedaan geeft dit vaak hoofdpijnklachten. De ziekte wordt dan ook wel arteriitis temporalis genoemd. Meestal is alleen de slagader aan één kant van uw hoofd ontstoken, maar u kunt ook aan beiden kanten een ontsteking hebben.

Het is mogelijk dat meer bloedvaten ontstoken raken. Hierdoor kunt u last krijgen van uw ogen. U merkt dit doordat u minder goed kunt zien. Ook krijgt u soms last van uw kauwspieren, armen of benen.

Reuscelarteriitis komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het vaker dan mannen. Dertig tot 40 procent van de mensen met RCA krijgt ook last van polymyalgia rheumatica (PMR). Polymyalgia rheumatica heet ook wel ‘spierreuma’.

Op de website van Reuma Nederland vindt u betrouwbare informatie over reuscelarteriitis. Het is belangrijk dat u deze informatie leest.

Hier vindt u antwoord op vragen als:

 • Wat is reuscelarteriitis?
 • Hoe ontstaat reuscelarteriitis?
 • Welke klachten heb je bij reuscelarteriitis?
 • Hoe wordt de diagnose reuscelarteriitis gesteld?
 • Hoe verloopt reuscelarteriitis?
 • Welke behandelingen kunnen helpen?

De beschrijving op de website van Reuma Nederland kan op detailniveau afwijken van de behandelwijze in het St. Antonius Ziekenhuis.

Bespreek uw vragen met uw behandelend arts. Hij/zij zal u de gang van zaken in het St. Antonius Ziekenhuis rondom uw behandeling uitleggen en u, daar waar nodig, aanvullende uitleg en instructies geven.

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. 

Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code REU 73-A

Terug naar boven