Aandoeningen

Alvleesklierontsteking, adviezen voor thuis

U bent opgenomen geweest in het St. Antonius Ziekenhuis vanwege een alvleesklierontsteking (pancreatitis). Tijdens deze opname heeft u veel informatie gekregen van diverse zorgverleners.

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om al deze informatie te onthouden. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie met tips voor thuis voor u op een rij gezet

Op deze pagina snel naar

Medicatie

U krijgt eventueel extra pijnmedicatie mee voor thuis, alleen als uw arts dit voorschrijft. Indien u allergisch bent voor onderstaande medicatie geef dit dan aan bij uw arts/apotheek.

 • Paracetamol tabletten van 500 mg ; max. 4 x 2 tabletten per 24 uur. De paracetamol kunt u naar eigen inzicht afbouwen.
 • Oxycontin 10 mg (langwerkend, 12 uur) 2 x daags (ochtend en avond) volgens recept gedurende een aantal dagen; zodra dit mogelijk is moet u hiermee stoppen.
 • Oxynorm 5 mg (kortwerkend, 4 uur) zo nodig, max. 6 keer per dag; wanneer u de oxycontin afbouwt kunt u bij pijn naast de paracetamol ook oxynorm gebruiken.

Advies afbouwen

 • Eerst stopt u met oxycontin 10 mg.
 • Indien nodig kunt u oxynorm 5 mg nog gebruiken, deze kunt u naar eigen inzicht stoppen.
 • Als laatste stopt u met de paracetamol, deze kunt u ook naar eigen inzicht afbouwen.
 • Het is erg belangrijk om naast het gebruik van morfinetabletten (oxycontin + oxynorm) laxantia (een laxerend middel) te gebruiken.  Morfine heeft namelijk een obstiperende werking.
 • Magnesium tabletten, zo nodig max. 3 x 2 tabletten per 24 uur. Wanneer de ontlasting soepel en op gang is hoeft u geen magnesium tabletten meer in te nemen.
 • Movicolon zakjes, zo nodig max. 3 x 1 zakje per 24 uur. Wanneer de ontlasting soepel en op gang is, hoeft u geen movicolon meer in te nemen.
Toon meer

Voeding

Eén van de taken van de alvleesklier is het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen zorgen ervoor dat het voedsel in kleine stukjes verdeeld wordt. Deze kleine stukjes voedsel kunnen beter worden opgenomen in de darm. Bij vet eten moet de alvleesklier meer enzymen afgeven, wat er voor zorgt dat hij extra geprikkeld wordt.

Wij adviseren u om de eerste periode na opname, frequent kleine maaltijden te nemen, bij voorkeur 3 kleine hoofdmaaltijden en 3 kleine tussendoortjes. Indien dit geen klachten geeft kunt u vervolgens de voeding verder uitbreiden naar een normale, gezonde voeding.

Belangrijk is dat u bij verergering van de klachten de verpleegkundige of arts hierover informeert. De arts beoordeelt dan of u de voeding wel of niet verder mag uitbreiden.

Voeding na herstel van acute alvleesklierontsteking
Na herstel van een acute alvleesklierontsteking mag u alles eten en drinken. Echter als de alvleesklierontsteking het gevolg is van overmatig alcoholgebruik dan is het drinken van alcohol blijvend verboden.

Voeding tijdens de chronische alvleesklierontsteking
Een chronische alvleesklierontsteking is helaas blijvend. Het is belangrijk om met behulp van u voeding voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat u gewicht en spiermassa behouden blijft. Extra informatie hierover vind u in de folder ‘dieet met extra energie en eiwit’
*De folders waarnaar gerefereerd word zijn te vinden via www.antoniusziekenhuis.nl

Toon meer

Alcohol, roken en drugs

Wij adviseren u dringend te stoppen met het drinken van alcohol en gebruiken van drugs. Alcohol en drugs geven een verhoogde kans op het opnieuw doormaken van een alvleesklierontsteking (pancreatitis). Daarnaast wordt ook roken sterk afgeraden. Door roken krijgt de alvleesklier te weinig zuurstof en kan ook gaan ontsteken.

Hulp bij stoppen met roken/alcohol/drugs

Mocht u hulp nodig hebben bij het stoppen met roken/alcoholgebruik/drugsgebruik, neem contact op met uw huisarts,  hij kan u verwijzen naar organisaties waar u het beste terecht kan.

Hulp voor thuis in het kader van alcoholmisbruik

Via de advieslijn van Jellinek kunt u anoniem en gratis bellen met vragen. De advieslijn is elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur te bereiken op 088 505 12 20. Vraag hierbij naar het Jellinek Expert Team.

Psychische hulp na langdurige opname

Een ziekenhuisopname kan ingrijpend zijn en met name mentaal kan het z’n weerslag hebben. Om de opname te verwerken kunt u ondersteuning krijgen.

Tijdens de opname

Tijdens de opname is het mogelijk gebruik te maken van ons Psychosociale team, waarin onder anderen een medisch maatschappelijk werker en geestelijke verzorger zit. Als u hier tijdens uw opname gebruik van heeft gemaakt kan dit vervolgd worden door poliafspraken in het ziekenhuis.

Na de opname

Als u geen gebruik heeft gemaakt van ondersteuning tijdens de opname, maar thuis merkt dat u het psychisch zwaar heeft, dan adviseren wij via de huisarts een maatschappelijk werker en/of psycholoog te bezoeken.

Beweging

U kunt uw dagelijkse bezigheden weer stap voor stap oppakken. Wanneer uw fysieke conditie het toelaat, kunt u weer gaan sporten. Zorg hierbij dat u het sporten rustig opbouwt, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut of in de sportschool.

Werk

Al naar gelang uw klachten mag u uw werkzaamheden weer gaan oppakken. Afhankelijk van uw werkgever kan een bedrijfsarts hier advies in geven.

Vervolgafspraken

In overleg met uw arts wordt besloten of er een controlemoment op de poli plaats vindt.

 • Er is geen afspraak op poli nodig. Bij klachten kan u contact opnemen met de huisarts.
 • De afspraak is gepland. De informatie vindt u op de bezoekerssamenvatting.
 • De afspraak wordt gepland door de secretaresse en krijgt u thuisgestuurd via de post of kunt u inzien via MijnAntonius.nl

Wanneer moet ik contact opnemen?

Bij vragen over uw poliafspraak of klachten kunt u contact opnemen met de poli. U kunt contact opnemen met de afdeling A3/C3 (binnen 3 weken na ontslag) via T 088 320 65 28.

Wanneer moet u contact opnemen?

 • Temperatuur >38,5
 • Buikpijn, met name toename in bovenbuik
 • Aanhoudend braken
 • Onbedoeld gewichtsverlies
 • (toenemende) Geelzucht

Voor overige vragen, nà 3 weken na ontslag, kunt u bij vragen contact opnemen met:

 • Poli Chirurgie: via T  088 320 19 00
 • Poli Maag-darm-leverziekten:  via T  088 320 56 00

Meer informatie over uw medicijnen?

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

 • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
 • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

S.V.P. invullen VIR informatievoorziening patiënten en familie

M&C is houder van de Vastgestelde Instellings Richtlijn (VIR) Informatievoorziening voor patiënten en familie. Een van de accreditatie-eisen vanuit het NIAZ is dat aangetoond moet worden welke afspraken er zijn over het verstrekken van informatie aan patiënten en hun familie/naasten. Vul daarom onderstaande gegevens in. Deze tekst wordt bij publicatie uit de tekst gehaald en in de beheerinformatie van het CMS opgenomen.

Voor welke patiëntgroepen is deze informatie bestemd?

------------------------------------------------------------------

Wie geeft deze informatie aan de patiënt (functie noemen, geen namen)?

------------------------------------------------------------------

Op welk moment in het zorgproces krijgt de patiënt deze informatie?

------------------------------------------------------------------

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een expertisecentrum voor ziekten van de alvleesklier. Dat betekent dat we naast de zorg voor veel alvleesklierpatiënten, ook veel tijd en aandacht besteden aan onderwijs en aan wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat u tijdens uw bezoek op de polikliniek benaderd wordt voor deelname aan een wetenschappelijk onderzoek om de zorg in de toekomst te verbeteren. Deelname hieraan staat u uiteraard vrij.

Code
MDL 69-AD