Behandelingen & onderzoeken

Baarmoederhalskanker - onderzoeken

Als u met klachten die wijzen op baarmoederhalskanker bij uw huisarts komt, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek en een (nieuw) uitstrijkje. Als de huisarts het niet vertrouwt zal hij/zij u doorverwijzen naar een gynaecoloog.

De gynaecologen in ons Kankercentrum zullen dan een aantal onderzoeken uitvoeren om de diagnose baarmoederhalskanker te stellen.   

Op deze pagina snel naar

Meer over baarmoederhalskanker - onderzoeken

Na de diagnose baarmoederhalskanker is vaak nader onderzoek nodig. Het doel daarvan is om vast te stellen hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Aan de hand van deze gegevens kan uw arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Voorbereiding

Is er iets algemeens te zeggen over de voorbereiding op de onderzoeken? De specifieke voorbereiding staat bij de pagina van het onderzoek zelf.

Onderzoek

Diagnose stellen

Om de diagnose te stellen worden drie onderzoeken gedaan: een uitstrijkje, inwendig onderzoek en een colposcopie.

Uitstrijkje

Bij een uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. U moet daarvoor op een onderzoekbank liggen. Om uw baarmoedermond goed zichtbaar te maken wordt een speculum ('eendenbek') gebruikt. Met een klein plastic borsteltje of spateltje 'strijkt' de arts of assistente wat slijm weg, vandaar de term uitstrijkje. In het laboratorium kijkt men of deze cellen afwijken van normale cellen. Het duurt een aantal dagen voordat de uitslag bekend is.  

Inwendig onderzoek

De gynaecoloog zal een speculum ('eendenbek') in de vagina inbrengen om de vagina en de baarmoedermond te kunnen zien. Daarna brengt de arts een of twee vingers in de vagina. De andere hand legt hij/zij op uw buik. Op deze manier krijgt de arts een indruk van de ligging en grootte van de organen onder in de buik, waaronder de baarmoeder.

Colposcopie

Er kunnen in het uitstrijkje zodanig afwijkende cellen worden geconstateerd, dat nader onderzoek nodig is. Met behulp van een colposcoop (een sterk vergrotende loep) kan de gynaecoloog de baarmoedermond nauwkeurig bekijken. Ook hierbij wordt een speculum in de vagina ingebracht. Om het weefsel goed te kunnen beoordelen wordt de baarmoedermond nat gemaakt met een azijnoplossing of een soort jodium.

Tijdens dit onderzoek kan de gynaecoloog een stukje weefsel wegnemen dat er afwijkend uitziet. Deze ingreep noemt men een biopsie. Het onderzoek kan vervelend zijn, maar een verdoving of narcose is zelden nodig. Een patholoog onderzoekt het verkregen weefsel onder de microscoop. Daarmee is een definitieve uitspraak mogelijk over de aard van de afwijking.

Als een voorstadium van baarmoederhalskanker wordt vastgesteld zijn er verschillende behandelingen nodig. Als baarmoederhalskanker wordt vastgesteld, is verder onderzoek nodig.

Longfoto

Een longfoto (X-thorax) is een röntgenfoto van de borstkas waarmee wordt gekeken of er uitzaaiingen in de longen of de daarbij gelegen lymfeklieren zijn.

Klik hier om naar Youtube te gaan om het filmpje over een röntgenfoto te bekijken (bron: KWF Kankerbestrijding).

Inwendig onderzoek

Meestal herhaalt de gynaecoloog het inwendig onderzoek om de plaatselijke uitbreiding van de ziekte na te gaan. Deze keer is het onderzoek uitgebreider, waardoor het vervelender en pijnlijk kan zijn. Daarom wordt het vaak onder narcose gedaan. Soms onderzoekt men daarbij ook de binnenzijde van de blaas en het laatste deel van de dikke darm.

Echo nieren

Vanwege de plaats en de grootte van de tumor kan het voorkomen dat een urineleider niet meer goed functioneert. Om dit te controleren is een echografie van de urinewegen nodig. Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven.

Klik hier om naar Youtube te gaan om het filmpje over een echografie te bekijken (bron: KWF Kankerbestrijding).

CT-scan

Een CT-scan wordt gebruikt om eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren op te sporen. Een computertomograaf is een apparaat waarmee organen en/of weefsels zeer gedetailleerd in beeld worden gebracht.

PET-scan

Bij het onderzoeken van baarmoerderhalskanker maken wij gebruik van de PET-CT-scan, een combinatie van een CT-scan en een PET-scan. De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling, waarbij veel suiker wordt verbruikt. Door aan suikermoleculen een radioactieve stof te koppelen, is het mogelijk om kankercellen via een PET-scan zichtbaar te maken.

Expertise en ervaring

De maatschap gynaecologie is met 14 gynaecologen een van de grootste gynaecologische maatschappen van Nederland. Wij streven ernaar u de best mogelijke medische behandeling en verpleegkundige zorg te verlenen. Door ondermeer de omvang van onze maatschap en onze gezamenlijke ervaring en expertise zijn wij in staat extra kwaliteit te leveren.

Meer informatie

Op deze website

Patiëntenvereniging

Stichting Olijf

Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënte, bereikbaar voor telefonisch contact. Wie behoefte heeft aan contact of verdere informatie wenst, kan bellen of schrijven naar:

Stichting Olijf
Tel: 033 - 463 32 99 (ma-do 9.00-13.00 uur)
olijf@olijf.nl
www.olijf.nl

Overige websites

Aanvullende informatie over baarmoederhalskanker vindt u op:

Gerelateerde informatie

Code
GYN OD-O-1