Hoewel baarmoederhalskanker en baarmoederkanker allebei in de baarmoeder ontstaan, hebben ze een heel verschillend ziekteverloop. Ook de behandeling van deze twee ziekten is verschillend.
Symptomen
Veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals gebeuren ongemerkt en geven in het begin geen klachten. Meestal is het eerste symptoom dat u opmerkt, een ongewone of bloederige afscheiding. Het hoeft niet altijd om een echt duidelijke bloeding te gaan. Als er maar een beetje bloedverlies is, geeft dat een bruinige afscheiding.
- Ongewoon bloedverlies is bloedverlies buiten de normale menstruatieperiode, bijvoorbeeld:
- Tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap, een zogenoemde 'contactbloeding'.
- Tussen twee menstruaties.
- Een bloeding na de overgang. Vrouwen verwarren dit wel eens met het plotseling terugkeren van de menstruatie. Maar als u sinds een jaar (of langer) niet meer menstrueert, is zo'n bloeding geen gewone menstruatie.
Onderzoeken
Als u bij uw huisarts komt, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek en een (nieuw) uitstrijkje. Als de huisarts het niet vertrouwt zal hij/zij u doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecologen in ons oncologiecentrum zullen dan de volgende onderzoeken bij u uitvoeren: een uitstrijkje, een inwendig onderzoek en een colposcopie (kijken naar de baarmoedermond). Na de diagnose baarmoederhalskanker is vaak nader onderzoek nodig om vast te stellen hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Aan de hand van deze gegevens kan uw arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.
Behandelingen
Expertise en ervaring
De maatschap gynaecologie is met 14 gynaecologen een van de grootste gynaecologische maatschappen van Nederland. Wij streven ernaar u de best mogelijke medische behandeling en verpleegkundige zorg te verlenen. Door ondermeer de omvang van onze maatschap en onze gezamenlijke ervaring en expertise (subspecialismen) zijn wij in staat extra kwaliteit te leveren.
Meer informatie
Patiëntenvereniging
Stichting Olijf
De Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënte, bereikbaar voor telefonisch contact. Wie behoefte heeft aan contact of verdere informatie wenst, kan bellen of schrijven naar:
Stichting Olijf
Tel: 033 - 463 32 99 (ma-do 9.00-13.00 uur)
olijf@olijf.nl
www.olijf.nl
Websites
Aanvullende informatie over baarmoederhalskanker vindt u op: