Behandelingen & onderzoeken

Behandeling leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Maculadegeneratie begint meestal na het 50e jaar. Het is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen.  Hieronder leest u meer over de behandel

Behandeling

Droge vorm van LMD

  • Eet gezond, met vooral genoeg fruit en groene bladgroenten (spinazie, groene kool en boerenkool). Uit onderzoek is gebleken dat fruit en groene bladgroenten een gunstig effect hebben op maculadegeneratie.
  • Bij een uitgebreidere vorm van maculadegeneratie wordt u een voedingssupplement aangeraden volgens de areds-2 studie met daarin vitamine C (500 mg), vitamine E (400 IU), zeaxanthine (2mg), zink (25-80 mg), koper (2 mg), luteïne (10 mg). Dit voedinssupplement wordt aangeboden door Vitaminenoprecept.
  • Stop met roken. Roken vergroot de kans op maculadegeneratie.
  • Verder zijn er geen behandelingsmogelijkheden.

Natte vorm van LMD

Injecties

De bovenstaande adviezen zijn ook voor de natte vorm van toepassing. Met uitzondering dat er bij de natte vorm wel behandelingsmogelijkheden zijn. Bij natte maculadegeneratie wordt er een medicijn in uw oog geïnjecteerd dat de groei van bloedvaatjes remt en ook lekkage van vocht uit de bloedvaten afremt.

Er wordt over het algemeen gestart met 4 injecties met 4 weken tussen de verschillende injecties. Het medicijn wordt met een hele dunne naald door het witte gedeelte van het oog in het oog gebracht. Uw oog wordt met druppels verdoofd. Ook wordt het oog voorafgaand aan de injectie goed gedesinfecteerd. 

Risico's/bijwerkingen

De eerste dagen na de injectie kan uw oog gedeeltelijk rood of geïrriteerd zijn. U kunt het gevoel hebben dat er een zandkorrel in uw oog zit. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf over. Als het oog roder en pijnlijker wordt moet u meteen de behandelaar hiervan op de hoogte brengen. Het kan gebeuren dat er een luchtbel in het oog komt doordat er een luchtbelletje in de vloeistof die geïnjecteerd wordt aanwezig is. Dit ziet u als een bewegend zwart rondje, wat in de loop van de tijd kleiner wordt en verdwijnt. Dit kan geen kwaad. 

Resultaat behandeling

Meestal heeft de behandeling goed effect en zorgt het voor stabilisatie van het zicht. Soms is er ook (beperkte) verbetering van het zicht. Het is helaas een lang behandeltraject dat jaren kan duren. Tijdens het traject worden er onderzoeken verricht om te beoordelen of de tijd tussen de injecties vergroot kan worden.

Voor verdere informatie zie het informatieblad: Praktische informatie behandeltraject ‘IVI’.

Andere behandelopties

Bij onvoldoende effect kan er gekozen worden voor een ander medicament wat wel op dezelfde manier middels injecties wordt toegediend. Daarnaast bestaat er een speciale soort laserbehandeling, de photodynamische therapie, wat soms wordt toegepast bij maculadegeratie. Wanneer dit bij u nodig is, dan zal de oogarts u hierover inlichten.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Bovenstaande tekst is samengesteld vanuit de teksten, zoals vermeld op de NOG website.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code OOG 09-B

Terug naar boven