Behandelingen & onderzoeken

Cysternografie

Cysternografie is een onderzoek waarmee de afvoer van het hersenvocht in beeld kan worden gebracht. Hersenvocht bevindt zich in de hersenen en het ruggenmerg. Het vocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken en voert afvalstoffen af. De afvoer van dit hersenvocht kan geblokkeerd zijn of op een verkeerde manier (vaak via de neus) gebeuren. Een cysternografie laat zien wat er aan de hand is.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen blijven innemen, zoals u dat gewend bent.

Eten en drinken

U kunt gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Kleding en sieraden

U kunt uw kleding tijdens het onderzoek gewoon aanhouden. Alleen grote dingen van metaal, zoals een riem, moeten af.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op.

Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 48 uur mee stoppen. Eventuele afgekolfde melk, die u in de eerste 48 uur na het onderzoek heeft gekolfd, mag ook niet gegeven worden.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door via T 088 320 75 00 .

Onderzoek

Vloeistof in de ruggenmerg

Om de afvloed van het hersenvocht zichtbaar te maken wordt een klein beetje vloeistof in het ruggenmerg gespoten. Dit is vergelijkbaar met een ruggenprik. De neuroloog voert dit uit.

Foto's maken

Voor het maken van de foto’s meldt u zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoeksruimte.

In de onderzoeksruimte komt u op een onderzoekstafel te liggen met een camera vlak boven en onder u. Deze camera ziet er uit als een grote plaat en brengt in beeld hoe het hersenvocht afgevoerd wordt. Van het maken van de foto’s merkt u niets. Het is wel belangrijk dat u goed stil blijft liggen. Soms is het ook nodig om een zittende opname te maken met de camera vlak boven uw hoofd.

Deze opnames duren telkens 10 minuten en worden op verschillende momenten gemaakt. Die momenten kunnen uren en zelfs dagen van elkaar liggen. Wanneer de opnames gemaakt worden, hangt af van de aanvraag. U krijgt dus een serie afspraken. Reken er op dat u voor elke afspraak ongeveer 1 uur bezig bent.

U hoort van de laborant wanneer het onderzoek helemaal klaar is.

Neus- of oorwatten

Wanneer de arts vermoedt dat het hersenvocht via de neus of het oor naar buiten komt, krijgt u mogelijk ook watjes in de neus of in het oor. Deze watjes vangen het mogelijke hersenvocht op zodat we kunnen meten hoe veel het is. Dit is heel zelden nodig.

U krijgt deze watjes 2 keer: 4 uur na de ruggenmergprik en 24 uur na de ruggenmergprik. Ze moeten dan ongeveer 24 uur blijven zitten.De KNO-afdeling brengt deze watjes aan en haalt ze ook weer weg.

U krijgt hiervoor aparte afspraken met de KNO-verpleegkundige. Als de watjes weggehaald worden krijgt u ze mee. U moet ze dan meenemen naar uw eerstvolgende afspraak op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar worden ze dan nagemeten.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle dingen doen die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen.

Het is ook aan te raden om de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code NG 39-O

Terug naar boven