Behandelingen & onderzoeken

Dagje naar het ziekenhuis (kind)

Het is belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een dagopname. Hier kunt u lezen wat uw kind kan verwachten en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden. Herhaling voor kinderen is nodig om ervoor te zorgen dat u en uw kind goed zijn voorbereid. Eén keer voorlezen zal dan niet genoeg zijn. 

Als uw kind de tekst niet begrijpt, vertel het verhaal dan in uw eigen woorden. Beperk u tot de hoofdzaken als uw kind nog erg jong is. Laat uw kind vragen stellen of het verhaal in eigen woorden terugvertellen, dan merkt u hoe uw kind reageert op uw verhaal. Vertel in ieder geval wat er gaat gebeuren, met woorden die voor uw kind begrijpelijk zijn. En lees in bijgaand document hoe u gebruik kunt maken van focustaal.

Het kan ook fijn zijn om alvast te zien hoe de dag van uw kind eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt die te vinden is op YouTube. Klik op de knop hieronder om deze te bekijken:

Bekijk de film

Meer over dagje naar het ziekenhuis (kind)

Bekijk ook ons instagram account 

Wij adviseren u om samen met uw kind ook het Instagram account van de kinder-en jeugd afdeling van het St Antonius Ziekenhuis te bekijken. Hier kunt u en uw kind op een moderne manier kennis maken met de afdeling en medewerkers. Verder worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.

Voorbereiding op operatie of een onderzoek

In deze folder vindt u foto’s en uitleg over de dagopname van uw kind bij een operatie. Wilt u of uw kind graag verdere uitleg? Maak dan een afspraak met een Medisch Pedagogisch Zorgverlener op de kinder- en jeugdafdeling op locatie Nieuwegein. 

De Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan u en uw kind/jongere verder voorbereiden op hetgeen waarvoor uw kind naar het ziekenhuis moet komen. Zo kan uw kind zelf oefenen met een narcosekapje, een zuurstof-metertje en andere materialen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Samen met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan er gekeken worden naar wat uw kind nodig heeft, om een zo’n prettig mogelijke ervaring te creëren. U kunt een afspraak maken via T 088 - 320 63 21 of T 088 - 320 92 16.

Voorbereiding

Jorn gaat een dagje naar het ziekenhuis

Foto van Jorn bij de ingang van het St. Antonius ziekenhuis

Hallo ik ben Jorn en ik ga vandaag naar het ziekenhuis, want ik moet geopereerd worden. Papa is er ook bij en mijn knuffel gaat mee! Kijk je ook mee? Dan laat ik het je zien.

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Foto van eten met een groot rood kruis eroverheen om aan te geven dat het verboden is om te eten voor een operatie.

Voor de operatie mag ik niet eten en drinken, zodat mijn buik beter aanvoelt. Als ik wel zou eten en drinken kan de operatie helaas niet doorgaan.

Dit neem je mee naar het ziekenhuis

Niet vergeten:

 • Lievelingsknuffel en/of speelgoed
 • Pyjama
 • Ondergoed
 • Sloffen
 • Je medicijnen (als je die gebruikt)

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis gaat, moet je dit ook meenemen:

 • Badspulletjes (zoals bijvoorbeeld, tandenborstel, tandpasta en shampoo).
 • Kleren en schoenen
Foto van Jorn als hij zich meld bij de receptie
Foto van Jorn wanneer hij een verpleegkundige van de kinder-en jeugdafdeling ontmoet.

Jorn komt op de kinder- en jeugdafdeling

Jorn in zijn eigen bed op de kinder-en jeugdafdeling terwijl een verpleegkundige hem verteld wat er allemaal gaat gebeuren.

Ik kom op de kinder-en jeugd afdeling en krijg mijn eigen bed. Soms zijn er ook nog andere kinderen op de kamer. De verpleegkundige verteld mij wat er allemaal gaat gebeuren.

Jorn krijgt een polsbandje

Foto, Jorn krijgt een identificatie polsbandje.

Ik krijg een polsbandje om met mijn naam erop en een streepjescode die gescand kan worden net zoals bij de supermarkt. Ook mag ik mijn pyjama aandoen of krijg ik een jasje van het ziekenhuis aan.

Hoe warm is Jorn?

Foto, Jorn zijn temperatuur word gemeten met een oorthermometer

Ik krijg een thermometer in mijn oor om mijn temperatuur te meten. Hij piept als deze klaar is. Zo kan de verpleegkundige zien hoe warm ik ben.

Jorn krijgt medicijnen

Foto van de pil die Jorn krijgt om beter te herstellen van de operatie

Ik krijg een pil die er voor zorgt dat ik mij beter voel na de operatie. Je mag kiezen tussen een zetpil of het pilletje met water drinken als ik dit kan.

Jorn en papa moeten nog even wachten

Foto, Jorn speelt nog even met de aanwezige Lego terwijl hij wacht totdat hij wordt opgeroepen voor zijn operatie.

Als ik moet wachten kan ik nog even spelen.

Behandeling

Jorn gaat in zijn bed naar de operatiekamer

Als ik aan de beurt ben ga ik met mijn bed, papa en de verpleegkundige naar de wachtruimte toe. Dit heet de holding.

Jorn moet even wachten in de wachtruimte

Foto, Jorn moet even wachten in de operatiewachtruimte samen met zijn vader en knuffel

Papa krijgt in de wachtruimte een pak aan en een muts op. Ik krijg ook een muts op en mijn knuffel mag er ook een. 

De dokter en verpleegkundige van de operatieafdeling geven Jorn een hand

Foto, Jorn ontmoet de docter en verpleegkundigen van de operatieafdeling en geeft ze een hand.

Er zijn dokters en verpleegkundige die mij gedag komen zeggen. 

De dokter en de verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer

Foto, Jorn word in zijn bed naar de operatiekamer toe gereden terwijl zijn vader meeloopt

De dokter en verpleegkundige nemen mij en papa mee naar de operatiekamer. De kinder verpleegkundige gaat weer terug naar de afdeling.

In de operatiekamer krijgt Jorn een klemmetje om zijn vinger

Foto, Jorn krijgr een zuurstofmeter om zijn vinger zodat de dokter kan zien dat alles goedgaat tijdens de operatie

In de operatiekamer mag ik op een ander bed klimmen. Ik krijg een zacht kussentje met een lampje om mijn vinger. De dokter kan mij dan goed in de gaten houden als ik slaap.

Slapen met een kapje

Foto, Jorn krijgt een kapje op zodat hij in slaap kan worden gebracht terwijl zijn vader erbij is

Slapen met een kapje

Ik krijg een kapje op waar het slaap medicijn in zit waardoor ik lekker kan gaan slapen en ik niets merk wanneer de dokter mij beter gaat maken. Papa blijft bij mij tot ik slaap.

Slapen met een infuus

Sommige kinderen gaan op een andere manier slapen. Op je hand krijg je dan een infuus. Daarop zit een dopje waarin de dokter het slaap medicijn in kan doen. Omdat je toverzalf op je hand hebt gaat het heel makkelijk en val ik fijn in slaap.

Nazorg

Als Jorn wakker wordt is hij op de uitslaapkamer

Foto, Jorn wordt na zijn operatie weer wakker in de uitslaapkamer terwijl zijn vader erbij zit

Nadat de dokter mij geholpen heeft ga ik naar de uitslaapkamer. Papa is dan bij mij. Ik ben nog een beetje moe. In mijn hand zit een infuus. Dit infuus zorgt ervoor dat ik mij snel beter voel.

De verpleegkundige van de kinderafdeling haalt Jorn weer op

Foto, Jorn en zijn vader worden door de verpleegkundige weer terug gebracht naar de kinder-en jeugd afdeling

De kinderverpleegkundige brengt mij en papa weer naar de afdeling toe.

Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje

Foto, terug op de kinder-en jeugdafdeling geniet Jorn van een ijsje

Terug op de afdeling mag ik een ijsje of iets te drinken. Dat is heel erg fijn het zorgt ervoor dat ik mij sneller beter voel. 

Jorn mag weer naar huis

Foto, Jorn zwaait naar de kinder-en jeugd afdeling omdat hij weer naar huis gaat

Snel voel ik mij weer wat beter en mag het infuus eruit. Ik mag mijn kleren weer aan en dan ga ik naar huis. Dag!

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s, groei- en puberteitsproblemen en andere hormoonziekten.

Meer informatie

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis komt, mag papa of mama blijven slapen op het logeerbed vlak naast je. Dat is fijn, he?

Een operatie in het ziekenhuis kan voor kinderen best spannend zijn. Om hen goed voor te bereiden op een bezoekje aan ons ziekenhuis, hebben we een video gemaakt. Zo weten ze wat hen te wachten staat. U kunt de hele film (6 minuten) bekijken op YouTube. Op onze Instagram vindt u een verkorte versie.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

Samen beslissen bij de dokter

‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

Kinderen tot en met 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

Jeugd vanaf 12 jaar

Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

Gerelateerde informatie

Code KIND 26-B

Terug naar boven