Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Dagopname van uw kind (0-12 jaar)

Bij een dagopname komt uw kind voor een paar uur naar het ziekenhuis voor een onderzoek of behandeling. Uw kind hoeft dus niet te overnachten in het ziekenhuis.

Op de afgesproken dag komt u met uw kind naar de kinderafdeling op de juiste locatie. Daar zijn speciale kamers voor kinderen. Vaak zijn dit meerpersoonskamers, maar het kunnen ook één- of tweepersoonskamer zijn. Op de meerpersoonskamers liggen jongens en meisjes van verschillende leeftijden (van 0 tot 18 jaar) bij elkaar. Sommigen komen voor onderzoek, anderen voor een (kleine) operatie. Op de afdeling zijn meer kamers voor kinderen en jongeren die langer in het ziekenhuis blijven.

Meer over de afdeling

Op de afdeling is een speelkamer en is van alles te doen. Er zijn bijvoorbeeld:

  • Boeken
  • Televisie
  • Spelletjes/knutselspullen
  • Tablet

Uw kind kan ook iets van thuis meenemen, zoals eigen knuffel, speelgoed, boek, spelletje, tablet of laptop.

Rol en aanwezigheid ouders

Een ziekenhuisopname kan spannend zijn, zeker voor een kind. Daarom is het belangrijk dat een of beide ouders/verzorgers meekomen naar het ziekenhuis (liever geen broertjes en zusjes). U kunt, als uw kind dat prettig vindt, soms ook bij de onderzoeken en/of de behandelingen blijven.

Wij zorgen zo goed mogelijk voor uw kind, maar we realiseren ons ook dat een kind zich vaak het meest veilig voelt bij de ouders. Daarom betrekken we u graag bij de zorg voor uw kind. Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat de opname voor uw kind zo prettig mogelijk verloopt.

Wat vertelt u aan uw kind en hoe?

Het is belangrijk dat u uw kind goed voorbereidt op de opname. Kinderen kunnen vervelende ervaringen meestal beter verwerken als ze van tevoren weten wat ze te wachten staat. Vertel daarom in eenvoudige woorden wat er gaat gebeuren en maak gebruik van focustaal.

U kunt uw kind ook onze video laten zien om hen goed voor te bereiden op een bezoekje aan het ziekenhuis. Zo weten ze wat hen te wachten staat. U kunt de hele film (6 minuten) bekijken op YouTube. Op onze Instagram vindt u een verkorte versie.

Wat u aan uw kind vertelt, hangt af van de leeftijd. Oudere kinderen willen meestal precies weten wat er gaat gebeuren. Jonge kinderen hebben aan een korte, eenvoudige uitleg voldoende.

Bespreek niet alleen de leuke maar ook de minder leuke kanten van de opname. Heeft u al informatie gekregen over het onderzoek of de behandeling? Lees die dan goed door, zodat u uw kind goed kunt voorbereiden op wat er gaat gebeuren.

Leg in elk geval uit:

  • Waarom uw kind opgenomen wordt.
  • Wanneer u bij hem/haar bent.
  • Wat er tijdens de opname allemaal gebeurt.
  • Welke dingen anders zijn dan thuis (speelkamer, andere kinderen, verpleegkundigen en artsen etc.).
  • Wat uw kind merkt van het onderzoek of de behandeling.
  • Dat uw kind dezelfde dag weer naar huis mag.

Met spelmateriaal (bijvoorbeeld poppen, een dokterskoffertje en boekjes) kunt u het verhaal nog duidelijker maken. 

Hoelang van te voren?

Begin niet te lang van te voren met het voorbereiden van uw kind. Dit kan onnodige spanningen veroorzaken. Voor de meeste kinderen kunt u er het beste een paar dagen voor de opname over beginnen. Uw kind kan er dan nog eens op terugkomen, of u kunt alles nog eens vertellen. Bij oudere kinderen kunt u er rustig wat eerder over beginnen.

Voorbereiding op de opname

Voordat de dagopname van uw kind plaatsvindt, willen we graag een aantal zaken weten. Daarnaast gelden een aantal voorbereidingen.

Informeer ons vooraf als uw kind: 

  • In de afgelopen 3 weken in aanraking is geweest met kinderziektes, zoals mazelen, bof, rode hond, roodvonk of waterpokken.
  • Op de dag vóór de opname 38 of meer graden koorts heeft
  • In de afgelopen zes maanden in een buitenlands ziekenhuis is geweest voor een operatie of een opname van meer dan 1 dag.
  • Vaak in de buurt komt van levende vleeskuikens, varkens en/of vleeskalveren of als u woonachtig bent op een veehouderij.

Voorbereiding op operatie of onderzoek

In deze informatie vindt u uitleg over de dagopname van uw kind. Wilt u of uw kind graag verdere uitleg, maak dan een afspraak met een Medisch pedagogisch zorgverlener op de kinder- en jeugdafdeling op locatie Nieuwegein. 

De Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan u en uw kind/jongere verder voorbereiden op hetgeen waarvoor uw kind naar het ziekenhuis moet komen. Zo kan uw kind zelf oefenen met een narcosekapje, het infuus bekijken, een zuurstofmetertje en andere materialen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Samen met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan  er gekeken worden naar wat uw kind nodig heeft, om een zo’n prettig mogelijke ervaring te creëren. U kunt een afspraak maken via T 088 - 320 63 21 of T 088- 320 92 16.

Eten en drinken

Van de arts heeft u gehoord of uw kind gewoon mag eten en drinken voordat hij/zij wordt opgenomen. Bij sommige onderzoeken en behandelingen mag dit wel, bij andere niet (en moet uw kinder nuchter zijn, bijvoorbeeld als hij/zij onder narcose gaat). Het is erg belangrijk dat u zich houdt aan de regels die u van de arts heeft gekregen. Doet u dat niet, dan kan het zijn dat het onderzoek of de behandeling niet kan doorgaan.

Onder narcose (nuchter zijn)

Voor sommige onderzoeken of behandelingen gaat uw kind onder narcose (algehele verdoving). Om misselijkheid en overgeven tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (nuchter blijft). U volgt hiervoor onderstaande regels. Houd u zich goed aan deze regels, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan!

Uw kind is jonger dan 1 jaar: volg de 4-0-regel

  • 4: Geef uw kind 4 uur voor de opname een melkvoeding (fles of borst). Dit mag geen pap zijn.
  • 0: Tot het moment dat het kind naar de operatiekamer gaat, mag hij/zij nog enkele slokjes heldere drank drinken (water, thee eventueel met suiker, heldere appelsap, aanmaaklimonade)

Uw kind is 1 jaar of ouder: volg de 6-0-regel

  • 6: Geef uw kind 6 uur voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en heldere drank). Daarna mag uw kind niets meer eten.
  • 0: Tot het moment dat uw kind naar de operatiekamer gaat, mag hij/zij nog enkele slokjes heldere drank drinken (water, thee (met suiker), heldere appelsap, aanmaaklimonade)

Medicijnen

Gebruikt uw kind medicijnen? Vraag dan aan de dokter of uw kind die wel gewoon mag innemen op de dag van de opname.

Sieraden en make-up

Uw kind mag tijdens de opname geen sieraden dragen en make-up of nagellak op hebben. Bij lange haren is het handiger om die in een staart of vlecht te dragen, vooral bij een opname met operatie.
 

Meenemen naar het ziekenhuis

Als u naar het ziekenhuis komt, vergeet dan niet deze spullen mee te nemen:

  • Een geldig legitimatiebewijs van uw kind.
  • Verzekeringsbewijs
  • Pyjama
  • Pantoffels
  • Extra ondergoed
  • Lievelingsknuffel, tutdoekje (afhankelijk van de leeftijd)
  • Voor jonge kinderen: zuigfles met speen, fopspeen, tuitbeker

Voor uzelf:

  • Geldig legitimatiebewijs.
  • Geld voor de parkeergarage en/of om iets te eten te kopen.
  • Iets te eten of te drinken.
  • Iets om te lezen of te doen tijdens het wachten.

Ook in een ziekenhuis wordt helaas weleens iets gestolen. En áls dat gebeurt, kan het  ziekenhuis dat niet vergoeden. Laat kostbare spullen daarom liever thuis. Laat dure spullen niet onbeheerd achter als u de kamer even verlaat. Er zijn kluisjes op de afdeling, waarin u uw tas kunt opbergen.

Vervoer

We adviseren u om vooraf vervoer terug naar huis te regelen. We raden u aan om niet met het openbaar vervoer terug naar huis te gaan. Het kan namelijk zijn dat uw kind na het onderzoek of de behandeling nog wat misselijk is. Het beste is om u te laten ophalen, zodat u niet alleen met een ziek kind in de auto zit. Zet eventueel een emmertje in de auto voor het geval uw kind moet spugen.

In het ziekenhuis

Checken gegevens

Op de afgesproken dag komt u met uw kind naar de afdeling Kindergeneeskunde op de juiste locatie.  Zorg dat u ruim op tijd in het ziekenhuis bent. Als uw kind nog niet is geregistreerd of als de gegevens van uw kind niet meer kloppen, kom dan 10 minuten eerder zodat u dit kunt laten aanpassen bij de centrale receptie.

Als de gegevens van uw kind in orde zijn, kunt u meteen doorlopen naar de kinder-en jeugdafdeling. Als u de weg niet weet, kunt u deze bij de centrale receptie vragen.

Op de kinder- en jeugdafdeling worden u en uw kind verwelkomd door een verpleegkundige. Zij brengt u naar de kamer en het bed van uw kind. Uw kind krijgt een polsbandje om met zijn/haar naam erop. Uw kind krijgt een pijnstiller in de vorm van een zetpil of tablet. Dit zorgt ervoor dat uw kind minder pijn heeft na het onderzoek of de behandeling.

Wanneer is uw kind aan de beurt?

Het tijdstip van het onderzoek of de behandeling weten we vooraf niet precies. Van de verpleegkundige hoort u hoe laat uw kind ongeveer aan de beurt is. Het kan zijn dat u even moet wachten.

Controle

Voordat het onderzoek of de behandeling echt begint, vinden eerst diverse controles plaats. Kleed eerst uw kind uit (of laat uw kind dit zelf doen) en trek een pyjama aan zonder hemd of rompertje eronder.

Daarna vinden onderzoeken plaats, zoals bijvoorbeeld:

  • Wegen van het lichaamsgewicht
  • Meten van de lichaamslengte
  • Meten van de lichaamstemperatuur (met een oorthermometer)
  • Tellen van de pols (hartslag)
  • Meten van de bloeddruk

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat er bloed wordt afgenomen. Als dat bij uw kind gebeurt, wordt de plek eerst verdoofd met een zalf. Uw kind voelt daardoor (bijna) niets van de prik. Krijgt uw kind narcose door een infuus? Ook dan verdoven we die plek eerst met een zalf.

Het onderzoek of de behandeling

Dan is het tijd voor het onderzoek of de behandeling. Draagt uw kind een losse beugel? Laat deze dan achter op de kamer. Draagt uw kind een bril, dan mag hij/zij deze ophouden.

Tijdens het onderzoek of de behandeling vertelt de verpleegkundige steeds wat er gebeurt. U kunt natuurlijk ook vragen stellen. Welk onderzoek of welke behandeling uw kind krijgt, hangt helemaal af van zijn/haar situatie. Informatie hierover staat in specifieke patiënteninformatie.

Naar de operatieafdeling

Een verpleegkundige rijdt uw kind met bed naar de operatieafdeling. Er mag één ouder mee naar de operatiekamer. Uw kind mag een favoriete knuffel, tutdoekje, speen of iets dergelijks meenemen naar de operatiekamer.

Op de operatieafdeling

Op de operatieafdeling trekt u over uw eigen kleding een beschermende jas of overall aan en zet u een muts op. In de wachtruimte (holding) wacht u met uw kind totdat hij/zij aan de beurt is. U wordt dan beiden naar de operatiekamer gebracht.

Narcose

Als uw kind narcose krijgt, heeft de anesthesioloog (verdovingsarts) u van tevoren verteld hoe dit gaat: met een kapje of een infuus. Uw kind kan zo nodig vocht en medicijnen krijgen via het infuus (een dun plastic buisje in een ader). Als uw kind met een kapje in slaap wordt gebracht, krijgt hij/zij het infuus pas als de narcose werkt.

U kunt uw kind meestal op schoot nemen bij het begin van de narcose. Soms is het noodzakelijk dat uw kind op de operatietafel onder narcose gaat. Dan kan hij/zij dus niet bij u op schoot zitten. Maar ook dan kunt u dichtbij uw kind blijven.

Binnen een paar tellen valt uw kind in slaap. Tijdens de overgang van wakker zijn naar slapen, kan uw kind de armen en benen bewegen en met de ogen draaien. Maakt u zich hierover geen zorgen; dit hoort bij de narcose.

Als uw kind slaapt, verlaat u de operatiekamer en begint de operatie. Afhankelijk van de duur van de ingreep wacht u op de holding of gaat u terug naar de afdeling.

We raden vrouwen in de eerste drie maanden van hun zwangerschap af mee te gaan naar de operatiekamer, omdat er een kans bestaat dat zij narcosegassen inademen.

Na de operatie

Na afloop van de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. U wordt zo snel mogelijk geroepen zodat u er bent zodra uw kind wakker wordt. Er mag één ouder op de uitslaapkamer komen.

Terug naar de verpleegafdeling

De anesthesioloog beslist wanneer uw kind terug mag naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige komt u dan beiden halen. Na de narcose kan uw kind nog wat slaperig zijn.

Medicatie

Vóór de ingreep kreeg uw kind al medicijnen op de verpleegafdeling. Na de ingreep krijgt uw kind medicijnen volgens een vast schema.  Voelt uw kind zich tóch nog minder fijn, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij bekijkt of extra medicatie nodig is.

Drinken

Op de verpleegafdeling krijgt uw kind kleine slokjes te drinken. Sommige voelen zich niet zo fijn na de ingreep. Dit kan komen door de narcose of door de ingreep zelf. Het kan zijn dat uw kind nog een infuus heeft. Dit hangt af van de ingreep.

Verdere verloop

We houden uw kind goed in de gaten als hij/zij weer terug is op de afdeling. Als uw kind een verdoving heeft gehad, kan hij/zij nog wat ‘wiebelig’ zijn. Dat gaat vanzelf over. Na sommige ingrepen komt de anesthesioloog of behandelend arts mogelijk nog even kijken. In een enkel geval komt het voor dat een kind de nacht moet blijven. U kunt dan bij uw kind blijven slapen.

Als alles goed gaat, kan uw kind dezelfde dag weer naar huis.

Weer naar huis

Als het onderzoek of de behandeling klaar is en alles is naar wens verlopen, kan uw kind weer naar huis. Van de verpleegkundige krijgt u zo nodig een afspraak mee voor de poli. Dit geldt niet voor de KNO-poli: hiervoor maakt u zelf een afspraak. Als uw kind thuis speciale verzorging nodig heeft, krijgt u hierover informatie van de verpleegkundige.

Pijnstilling

Zorg ervoor dat u zetpillen paracetamol in huis heeft voor de eerste nacht. Als uw kind pijn heeft, geef deze zetpillen volgens onderstaand schema (bestemd voor de eReacties van uw kind na ontslagerste twee dagen). Als u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige dit met u.

GewichtDoseringParacetamol
3 kg3x daags60 mg
4 kg3x daags120 mg
5-6 kg4x daags120 mg
7-9 kg3x daags240 mg
10-11 kg4x daags240 mg
12-14 kg3x daags360* mg
15-19 kg3x daags500 mg
20-24 kg4x daags500 mg
25-29 kg4 à 5x daags500 mg
30-50 kg3x daags1000 mg
50 kg of meer4x daags1000 mg
* 2 zetpillen: 1x240 mg en 1x120 mg 

 

Reacties van uw kind na ontslag

Een dagopname kan ingrijpend zijn voor een kind. Sommige kinderen reageren daarop als ze weer thuis zijn.

Ze slapen bijvoorbeeld slecht of hebben enge dromen, worden overdreven aanhankelijk, huilen vaker, willen niet praten over het ziekenhuis of beginnen weer met bedplassen of duimzuigen. Dit gedrag is meestal tijdelijk. Geef uw kind wat extra aandacht, praat over de opname als uw kind dat wil. En maak gebruik van focustaal.

Samen spelen met uw kind kan ook een goede manier zijn om de ziekenhuiservaring te verwerken. Misschien vindt uw kind het leuk om later, bijvoorbeeld na een polibezoek, nog even op de afdeling terug te komen. U bent van harte welkom!

Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op. Onze verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers kunnen u advies geven.

Instagram kind- en jeugdafdeling

Neem eens een kijkje op onze Instagram pagina: kinderafdeling.antonius. Hier kunt u en uw kind op een moderne manier kennismaken met de afdeling en medewerkers. Verder worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Meer informatie

Contact opnemen

De eerste 24 uur

Heeft u of uw kind binnen de eerste 24 uur nadat jullie uit het ziekenhuis zijn vragen? Of heeft uw kind complicaties? Neem dan contact met ons op. Overdag kunt u de poli bellen van de behandelend dokter.

Na 17.00 uur kunt u bellen met de Kinderafdeling: 088-3209214

Veiligheid, rechten en plichten

Het St. Antonius Ziekenhuis doet er alles aan om uw kind goede en veilige zorg te bieden.  Op deze pagina leest u meer over veiligheid, rechten en plichten.

Stichting Kind en Ziekenhuis

Stichting Kind en Ziekenhuis behartigt de belangen van kinderen en hun (aanstaande) ouders in de medische zorg en geeft informatie en advies. Kijk voor meer informatie op  www.kindenziekenhuis.nl

Samen beslissen bij de dokter

‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

Kinderen tot en met 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

Jeugd vanaf 12 jaar

Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 31-AD

Terug naar boven