Behandelingen & onderzoeken

Glucose-tolerantietest bij zwangeren

Een glucose-tolerantietest tijdens de zwangerschap doen we, als er één of meerdere risicofactoren aanwezig zijn op diabetes (suikerziekte). 

Bijvoorbeeld omdat het voorkomt in de familie. De kans dat je diabetes krijgt tijdens je zwangerschap is hierdoor groter. Met een glucose-tolerantietest meten we hoe jouw lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker (glucose).

Voorbereiding

Afspraak maken

Onze assistente maakt een afspraak voor je bij de Bloedafname.

Voorbereiding

Eten en drinken

  • Voor de test moet je nuchter zijn. Je mag daarom niet meer eten en drinken vanaf 22.00 uur op de avond voorafgaand aan het onderzoek. Je mag wel water drinken.
  • Je eventuele medicijnen kun je gewoon innemen.
  • ​Vlak voor en tijdens de test mag je niet roken.

Neem iets te lezen mee

Gezien de duur van de test raden we je aan iets te lezen mee te nemen.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek wordt je verwacht bij de balie van de Bloedafname. Er wordt gevraagd of je nuchter bent. Vervolgens nemen we een buisje bloed bij je af. Hierin wordt het glucosegehalte bepaald. Daarna krijg je 300 ml suikerwater te drinken. Je mag vervolgens wel de poli, maar niet het ziekenhuis verlaten.

Twee uur na het drinken van het suikerwater meld je je weer bij de balie. We nemen dan opnieuw bloed af. Daarna is de test klaar en mag je weer wat eten en drinken. Het totale onderzoek duurt ruim twee uur.

Let op!

Tussen de eerste en tweede bloedafname is het de bedoeling dat je in het ziekenhuis blijft. Je mag niets eten en drinken. Water drinken mag wel. Roken is ook niet toegestaan. Als je je tijdens het onderzoek misselijk voelt of braakneigingen hebt, meld dit dan direct aan de balie.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van de test hoor je van je gynaecoloog of verloskundige.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Gerelateerde informatie

Code GEB 30-O

Terug naar boven