Behandelingen & onderzoeken

Hartscan bij Amyloïdose (Cardio Amyloïdose - DPD)

Met dit onderzoek kan bepaald worden welk type amyloïdose iemand heeft, zodat voor de beste behandeling gekozen kan worden.

Amyloïdose is de verzamelnaam voor ziekten veroorzaakt door abnormale neerslag van eiwitten in weefsels en organen. Met een hartscan kunnen eventuele eiwitten in het hart worden weergegeven.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om eventuele eiwitten in het hart weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en u voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Injectie: nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. De laborant spuit een radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. De prik die hiervoor nodig is, lijkt op de prik voor bloed afnemen.
  • Pauze: na de injectie heeft u een pauze van ongeveer 3 uur. Uw lichaam heeft deze tijd nodig om de stof te kunnen opnemen. Het is belangrijk dat u minstens 1 liter vocht drinkt. Het maakt niet uit wat u drinkt. U kunt ook gewoon naar het toilet gaan. Verder mag u eten wat u gewend bent en het ziekenhuis tussendoor verlaten. Ook is het beter voor de opname van de stof dat u als dit mogelijk is in beweging blijft, bijvoorbeeld door wat te wandelen.
  • Scan: tijdens het maken van de scan gaat u op een onderzoekstafel liggen. U houdt hierbij de (meeste) kleding gewoon aan. Alleen sieraden, sleutels en overige metalen vragen wij u af te doen voor de scan. De camera komt vlak boven de borstkas te staan. Eerst worden 2 foto’s van elk 5 minuten gemaakt. Vervolgens maken we een opname, waarbij de camera langzaam om uw borstkas heen draait. Dit duurt ongeveer een half uur. U voelt hier helemaal niets van.
  • Totale tijd: in totaal duurt de scan ongeveer 50 minuten. Houd er wel rekening mee dat u een groter deel van de dag kwijt ben, omdat u in de ochtend komt voor de injectie en later op de dag terugkomt voor de scan.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon weer alles doen wat u gewend bent te doen.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof us toegediend, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag is binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend bij uw specialist.

Duur onderzoek

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Meer informatie

Meer informatie over amyloïdose vindt u op de website van de Stichting Amyloidose Nederland.

Gerelateerde informatie

Code NG 76-O

Terug naar boven