Behandelingen & onderzoeken

Lokale infiltratie met corticosteroïden

Lokale infiltratie met corticosteroïden is een behandeling om pijn te verminderen met behulp van een plaatselijke injectie (lokale infiltratie) met corticosteroïden. De behandeling wordt toegepast bij patiënten met lokale pijnklachten of gewrichtspijn.

Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het bijnierschorshormoon. De medicijnen kunnen worden ingespoten in bijvoorbeeld een huidzenuw, een rib, een litteken of het stuitje. Corticosteroïden hebben een sterk ontstekingsremmend en afweeronderdrukkend effect. Het gebruik van corticosteroïden leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van onder andere de gewrichten.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Heeft u een allergie voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen? Dan vragen we u dit voor de ingreep aan ons te melden. Een allergische reactie op een van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling en kan ernstige gevolgen hebben.

Neem contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u op de dag van de behandeling niet zelf mag autorijden, fietsen of ander voertuig besturen (u bent niet verzekerd in het verkeer). Regel daarom vooraf dat u door iemand anders naar huis gebracht wordt.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Kleding

Voor deze behandeling vragen wij u om makkelijk zittende kleding aan te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broek met elastieken band en een loszittend shirt of trui.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De behandeling

Van de poli heeft u een bevestiging gekregen waarop staat op welke afdeling u wordt verwacht. U kunt bij de informatiebalie vragen waar deze afdeling zich bevindt.

De behandeling vindt plaats op de pijnbehandelkamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

Tijdens de behandeling worden de volgende stappen doorlopen:

 • U neemt plaats op de behandeltafel.
 • De anesthesioloog verdooft vervolgens de huid rondom de te behandelen plaats.
 • Met behulp van röntgendoorlichting en eventueel het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof zoekt de anesthesioloog de juiste plek op. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
 • De arts spuit vervolgens de medicijnen in.

Duur behandeling

De behandeling op de behandelkamer duurt 10 tot 15 minuten. Daarna gaat u weer terug naar de patiëntenkamer. De doktersassistente geeft aan wanneer u weer naar huis mag. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 45 minuten en 2 uur.

Nazorg

Napijn

Na de behandeling kunt u pijn hebben. Meestal duurt deze napijn niet langer dan enkele dagen. U kunt eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol). 

Mogelijke bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last krijgen van de onderstaande bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en gaan vanzelf over:

 • Napijn
 • Kans op  opvliegers bij vrouwen.
 • Kans op verstoring van de menstruatie voor korte tijd.
 • Kans op ontregeling van bloedsuikergehalte bij mensen met suikerziekte
 • Kleine kans op een klaplong als de  blokkade ter hoogte van uw borstkast of ribben is.

Let op: De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar.

Resultaat

Pas na enkele weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Het is echter ook mogelijk dat u al eerder een gunstig effect ervaart. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Uw arts zal dit verder met u bespreken. 

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 05-B

Terug naar boven