Behandelingen & onderzoeken

Methotrexaat

Uw arts schrijft u methotrexaat voor als u een auto-immuunaandoening hebt zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica en bij Juveniele Idiopathische Artritis (jeugdreuma).

Mensen met andere aandoeningen, waaronder kanker, krijgen ook methotrexaat voorgeschreven. In veel lagere doseringen dan bij kanker werkt methotrexaat ook goed voor mensen met reumatische auto-immuunziekten.

Om methotrexaat goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Op de website van Reuma Nederland vindt u betrouwbare informatie over methotrexaat.

Zodra u op de webpagina methotrexaat  bent van Reuma Nederland kunt u de folder downloaden en lezen. Het is belangrijk dat u deze informatie van Reuma Nederland ook leest, voordat u begint met het gebruik van dit medicijn.

In deze folder vindt u meer informatie over het medicijn methotrexaat, zoals:

 • hoe methotrexaat werkt
 • hoe u methotrexaat moet gebruiken
 • welke bijwerkingen u kunt krijgen
 • of u methotrexaat met andere medicijnen kunt gebruiken
 • en andere praktische tips

De beschrijving in de folder van Reuma Nederland kan op detailniveau afwijken van de behandelwijze in het St. Antonius Ziekenhuis.

Bespreek uw vragen met uw behandelend arts. Hij/zij zal u de gang van zaken in het St. Antonius Ziekenhuis rondom uw behandeling uitleggen en u, daar waar nodig, aanvullende uitleg en instructies geven.

Voorbereiding

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. 

Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Code REU 07-B

Terug naar boven