Behandelingen & onderzoeken

Nier-scan bij afwijking nier (oncocytoom)

Dit onderzoek wordt gedaan wanneer er een zwelling op de nier gezien is. Deze zwelling wordt meestal per toeval gevonden. Vaak is dan niet duidelijk of dit een schadelijke of onschadelijke zwelling is. Met dit onderzoek kan dit uitgezocht worden.

Voorbereiding

Kleding en sieraden

Tijdens de scan mag er geen metaal in de omgeving van de nieren zijn. Het is handig om hier bij de keuze van de kleding rekening mee te houden. Uw spullen kunnen wel bij u in de ruimte blijven.

Eten en drinken

Op de dag van het onderzoek mag u niets eten of drinken. Water en thee (zonder suiker) kunt u wel blijven drinken.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat u het onderzoek heeft, contact met ons op.

Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven. Deze afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is om de zwelling in de nieren zo in beeld te krijgen dat goed te zien is of deze wel of niet schadelijk is. Hieronder leest u hoe uw afspraak eruit ziet.

Voor het onderzoek

 • Een laborant roept u uit de wachtkamer en plaatst een dun plastic slangetje (infuus) in uw arm. De prik die hiervoor krijgt, kunt u vergelijken met de prik voor bloed afnemen.
 • Via het infuus wordt een radioactieve vloeistof in uw arm gespoten. Deze stof heeft geen bijwerkingen. U merkt hier niets van.

De vloeistof moet nu 60 tot 90 minuten inwerken. In deze tijd kunt u de afdeling verlaten.

Tijdens het onderzoek

 • Na de inwerktijd wordt u door een laborant opgehaald om de scan te maken.
 • U komt op de rug op een onderzoekstafel liggen.
 • Metalen voorwerpen moeten buiten beeld blijven, dus een broek of rok met een metalen knoop of rits moet u uittrekken. Andere kleding kunt u gewoon aanhouden.
 • De laborant zet de camera’s boven en onder uw buik. De camera’s draaien in stapjes om u heen. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
 • Op het laatst schuift u nog een paar keer door de scanner heen en weer. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Nazorg

Naar huis

Het nieronderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen en met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u gewoon met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor deze straling. In de 24 uur nadat u de radioactieve stof heeft gekregen, is het daarom beter om niet te lang heel dichtbij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een halfuur op schoot mag houden. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen. We raden u ook om de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 87-O

Terug naar boven