Behandelingen & onderzoeken

Occult bloed opsporen in de ontlasting

Bij dit onderzoek wordt ontlasting onderzocht op occult (niet zichtbaar) bloed. U verzamelt hiervoor op 1 dag een kleine hoeveelheid ontlasting.

Het is ook mogelijk dat u verzocht wordt om op 3 opeenvolgende dagen kleine hoeveelheden ontlasting te verzamelen. Uw arts en/of een medewerker van het laboratorium informeert u hierover.

Voorbereiding

Ophalen laboratoriumpotjes

De ontlasting doet u in speciale potjes met een spateltje die u van tevoren zelf ophaalt aan de balie van de polikliniek Bloedafname. U kunt hiervoor terecht op onze ziekenhuislocaties in Utrecht, Nieuwegein en Woerden.

Eten en drinken

Voor dit onderzoek hoeft u geen specifiek dieet te volgen.

Tandenpoetsen met zachte borstel

Poets uw tanden voorafgaand en tijdens het onderzoek alleen met een zachte borstel om bloedend tandvlees te voorkomen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Verzamelen van de ontlasting

1. Voor het verzamelen van ontlasting neemt u met behulp van het spateltje 4 schepjes uit de ontlasting en doet dit in 1 potje. Doe dit niet op één, maar op verschillende plaatsen van de ontlasting. Vul het potje maximaal voor 1/3 deel.

2. Noteer op het potje de datum en, als u 3 dagen verzamelt, potje 1. Herhaal bovenstaande handelingen als u 3 dagen moet verzamelen. Noteer dan op dag 2 de datum en potje 2 en op dag 3 de datum en potje 3 op de potjes.

4. Bewaar de potjes met ontlasting op een koele plaats.

Aandachtspunten

 • Als u meerdere keren op een dag ontlasting heeft, hoeft u die dag maar 1 x een potje te vullen.
 • Als u diarree heeft, moet u het verzamelen uitstellen totdat de ontlasting weer normaal is.
 • U mag geen ontlasting sparen tijdens uw menstruatieperiode of als u last heeft van bloedende aambeien.
 • Als u obstipatie heeft, neem dan contact op met uw arts.
 • Overmatig alcoholgebruik of gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot een afwijkende uitslag. Neem voor meer informatie contact op met uw arts.

Inleveren van de ontlasting

Op de dag dat u het (laatste) potje gevuld heeft, levert u het zo spoedig mogelijk in bij de polikliniek Bloedafname.

Nazorg

Uitslag

U krijgt de uitslag van dit onderzoek van uw behandelend arts. De resultaten van dit onderzoek zijn meestal dezelfde dag bekend.

Contact opnemen

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts of met een medewerker van het Klinisch Chemisch Laboratorium.

Expertise en ervaring

In onze ziekenhuizen in Nieuwegein, Utrecht en Woerden is een polikliniek Bloedafname aanwezig. Hier voeren onze ervaren medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium snel en zorgvuldig bloedafnames uit voor alle laboratoriumbepalingen. Zij doen dit niet alleen op de poliklinieken, maar ook bij patiënten die in het ziekenhuis liggen. In de regio Woerden verzorgen zij bovendien bloedafnames in huisartspraktijken, en bij patiënten thuis.

In al onze ziekenhuizen is altijd een medewerker aanwezig die ervaring heeft met het prikken van kinderen.

Behalve bloed, kunt u bij ons Klinisch Chemisch Laboratorium ook andere lichaamsvloeistoffen inleveren voor onderzoek. Denk aan urine, ontlasting en sperma (semen). Dit kan uiteraard alleen op aanvraag van uw specialist of huisarts.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KCL 02-O

Terug naar boven