Schildwachtklier verwijderen met behulp van ICG
Contact
De schildwachtklierprocedure is een operatie waarbij de chirurg een klier opzoekt en verwijdert. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de fluorescerende vloeistof indocyanine groen.
Wat is een schildwachtklier?
Bij kanker kunnen er kankercellen uitzaaien naar de lymfeklieren. Als dit gebeurt, komen de kankercellen terecht in de eerste lymfeklier die ze tegenkomen. Dit is de schildwachtklier. De schildwachtklier wordt ook wel poortwachtersklier of sentinel node genoemd. Het gaat meestal om een lymfeklier in de oksel.

Op deze pagina snel naar
Meer over het verwijderen van de schildwachtklier
Waarom is verwijdering van de schildwachtklier nodig?
Voor de behandeling begint, kijkt de radioloog of er lymfeklieren zijn die mogelijk uitzaaiingen van kanker bevatten. Dit gebeurt met een echo en eventueel een biopt. Het kan zijn dat er geen kankercellen worden gevonden in het biopt. Toch wordt tijdens de operatie een klier verwijderd. Dat doen we omdat er soms tóch tumorcellen in de klier zitten, ook al zijn ze eerder niet gevonden. Als er wel een uitzaaiing in de schildwachtklier zit, kan dit gevolgen hebben voor de vervolgbehandeling.
Behandeling
Opsporen van de schildwachtklier
Om de schildwachtklier op te sporen, wordt een kleine hoeveelheid fluorescerende vloeistof (indocyanine groen) onder de huid ingespoten. Dit gebeurt pas nadat u onder algehele narcose bent. U merkt hier dus niets van. De vloeistof stroomt via het lymfevat naar de schildwachtklier. Met een speciale camera wordt gekeken in welke klier de fluorescerende vloeistof zit.
Als de schildwachtklier wordt gevonden, betekent dit niet dat hier een uitzaaiing zit. De patholoog moet de klier nog onderzoeken. Soms zijn er meerdere klieren zichtbaar met de fluorescerende vloeistof. Ook dit zegt niets over de kans op uitzaaiingen.
Nieuwe methode
De procedure voor het opsporen van de schildwachtklier is gewijzigd. Eerder werd gebruikgemaakt van een radioactieve stof (technetium) om de schildwachtklier op te sporen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de methode met de fluorescerende vloeistof net zo goed werkt. Omdat deze methode minder belastend voor u is, gebruiken wij deze om de schildwachtklier op te zoeken. De vloeistof die voor het onderzoek wordt gebruikt, is niet schadelijk.
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw arts. Het is nog onbekend of deze vloeistof in de moedermelk wordt uitgescheiden. Daarom nemen we geen risico bij zwangerschap en borstvoeding.
Litteken en weefselonderzoek
De ingreep duurt ongeveer een half uur. Het litteken van de schildwachtklier zit vaak in of vlak onder de oksel. Het litteken wordt onderhuids gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op. De vloeistof kan in sommige gevallen een tijdelijke groenverkleuring van de huid geven. Dit is meestal na enkele weken verdwenen.
Na de operatie onderzoekt de patholoog-anatoom de klier(en). De patholoog is een specialist op het gebied van weefselonderzoek. U krijgt de uitslag van het onderzoek na ongeveer 2 weken op het Borstcentrum te horen van uw behandelaar.
Nazorg
Naar huis en wondverzorging
Na overleg met de anesthesioloog en/of chirurg mag u dezelfde dag naar huis. Alleen als u veel bijwerkingen heeft van de narcose is het soms beter een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Kijk elke dag hoe de wond eruitziet. De wond hoeft niet verbonden te worden en het is niet erg als de witte pleister loslaat. U mag gewoon douchen. Na 2 weken mag u weer in bad, deodorant gebruiken en naar de sauna. Ook mag u na 2 weken het litteken masseren met een vette crème.
Herstel
Door het okselgebied lopen meerdere zenuwen. Tijdens de operatie kan het zijn dat zenuwen beschadigd raken of dat ze reageren op het wondvocht dat ontstaat na de operatie. Daardoor kunnen uw oksel en bovenarm de eerste tijd pijnlijk en doof aanvoelen. Dit gaat na verloop van tijd meestal weer over. Heel soms komt het voor dat er een licht doof gevoel aan de achterkant van de bovenarm aanwezig blijft.
Doe het tot uw eerste controle op het Borstcentrum rustig aan. Dit betekent dat u niet zwaar mag tillen en geen zwaar huishoudelijk werk mag doen. U mag uw arm verder gewoon gebruiken. We adviseren u niet te fietsen en/of auto te rijden. De fysiotherapeut in het ziekenhuis legt u uit welke oefeningen u thuis kunt doen. Deze oefeningen zijn belangrijk voor de bewegelijkheid van uw arm en schouder. U vindt ze in het hoofdstuk Leefregels en oefeningen na het verwijderen van de schildwachtklier.
Bijwerkingen
U kunt de volgende bijwerkingen verwachten:
- Na de operatie kan er een verdikking in de oksel zijn. Dit is vocht en wordt de eerste weken na de operatie minder.
- De huid kan tijdelijk groen/blauw verkleurd zijn door de vloeistof die is gebruikt. De verkleuring verdwijnt na enkele weken.
- Doof en pijnlijk gevoel in de oksel en bovenarm. Dit verdwijnt na een paar weken.
Controle en uitslag
Na ongeveer 2 weken komt u op het Borstcentrum bij uw behandelaar. U krijgt de uitslag van de operatie en de wond wordt gecontroleerd. Ook wordt de eventuele vervolgbehandeling met u besproken. We adviseren u iemand mee te nemen.
Fysiotherapeut
Ongeveer 3 tot 4 weken na de operatie heeft u een afspraak met de fysiotherapeut van het St. Antonius. De fysiotherapeut controleert uw arm- en schouderfunctie en geeft uitleg over wat u kunt doen om lymfoedeem te voorkomen. Zo nodig verwijst de fysiotherapeut u naar een gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt. Deze controleafspraak bij de fysiotherapeut wordt vergoed door uw zorgverzekeraar indien u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie. Is dit niet het geval, dan moet u de kosten hiervoor zelf betalen.
Bij welke klachten waarschuwt u het ziekenhuis?
Neem bij (een van) de volgende klachten contact op met de poli Borstcentrum (tijdens kantooruren) of de Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren):
- Roodheid van de wond
- Warmte van de wond
- Troebel, ruikend wondvocht
- Meer dan 38,5 graden koorts en rillingen
- ‘Bal’ in de oksel door vochtophoping die u niet kunt indrukken