Behandelingen & onderzoeken

Schildklier Post Ablatie I-131

Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die kort geleden een schildklierbehandeling met radioactief jodium hebben gehad. Er wordt een scan gemaakt van het hele lichaam. 

Het doel van het onderzoek is om te kijken of er ergens in het lichaam nog schildkliercellen aanwezig zijn. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wel vragen wij u om vlak voor de scan nog naar het toilet te gaan om te plassen. Het is namelijk belangrijk dat de blaas goed leeg is.

Onderzoek

Verloop onderzoek

Voor het maken van de scan hoeft er geen radioactieve stof meer toegediend te worden. Tijdens de scan ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U mag daarbij de (meeste) kleding gewoon aanhouden. Alleen de broekriem, sieraden, sleutels en overige metalen vragen wij u af te doen voor de scan. Heeft u een zakdoek bij zich, dan moet u deze ook uit de (broek)zak halen.

De camera komt vlak boven het lichaam te staan en schuift langzaam van het hoofd tot de bovenbenen. Dit duurt ongeveer 45 minuten. U voelt hier helemaal niets van. Na deze scan wordt er in sommige gevallen ook nog een scan gemaakt, waarbij de camera langzaam om u heen gaat draaien. Dit duurt opnieuw 45 minuten.

Totale tijd: alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 1 tot 2 uur.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

Na de behandeling met radioactief jodium heeft u leefregels voor 1 of 2 weken mee naar huis gekregen als het gaat om de omgang met anderen. U moet zich gewoon volgens afspraak aan deze leefregels houden, het uitvoeren van deze scan verandert dit niet.

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Gerelateerde informatie

Code NG 13-O

Terug naar boven