Agenda-overzicht

Bijeenkomst over slokdarm- en maagkanker

Voor patiënten en hun naasten

Voeg toe aan agenda

Op 24 januari vindt er een bijeenkomst plaats voor patiënten en hun naasten over slokdarm- en maagkanker. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.15 uur in het UMC Utrecht. Online deelnemen kan ook. 

Tijdens deze bijeenkomst vertellen artsen en verpleegkundig specialisten onder meer over protonentherapie, T4-behandelingen en oligometastasering. Ook komen onderwerpen aan bod als revalidatie en omgaan met vermoeidheid en de laatste ontwikkelingen binnen de patiëntvereniging SPKS. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), onderdeel van Oncomid. 

Programma

 • 19.30 uur: opening en introductie door Carlo Schippers, verpleegkundig specialist
 • 19.35 uur: buddy’s en nieuwe ontwikkelingen van patiëntenvereniging SPKS door Henk-Jan Peterse, voorzitter SPKS. 
 • 19.45 uur: protonentherapie door dr. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog. Behandelen met behulp van bestraling kan steeds meer kankerpatiënten helpen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Zo kan vanaf 2023 bij slokdarmkanker protonentherapie ingezet worden. Dr. van de Ven praat u hierover bij.
 • 20.00 uur: revalidatie en omgaan met vermoeidheid door Ester Bleijenberg, maatschappelijk werker, en Anne de Rooij, ergotherapeut bij Divisie Hersenen, Revalidatie, Fysiotherapiewetenschappen & Sport. Veel mensen met kanker hebben last van vermoeidheidsklachten. Hoe kunt u hiermee omgaan? Bij de sport- en revalidatieafdeling proberen ze mensen hierbij te helpen.
 • 20.20 uur: pitches van onderzoekers. Drie enthousiaste onderzoekers vertellen in het kort over de studies waaraan zij werken.
 • 20.30 uur: T4-behandelingen en oligometastasering door prof. dr. Richard van Hillegersberg. Van Hillegersberg vertelt hoe er steeds meer lukt als het gaat om kankeroperaties, waarbij sprake is van uitgebreide ziekte. 
 • 20.50 uur: beantwoorden van vragen: alle vragen zijn welkom!

Praktische informatie en aanmelden

 • Wat: patiëntbijeenkomst over slokdarm- en maagkanker
 • Datum & tijd: dinsdag 24 januari van 19.30 tot ongeveer 21.15 uur
 • Locatie: fysiek in het UMC Utrecht. U kunt ook online deelnemen via Teams
 • Voor wie: slokdarm- en maagkankerpatiënten en hun naasten
 • Aanmelden: u kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen. Vermeld hierbij of u de bijeenkomst digitaal of fysiek wilt bijwonen en met hoeveel personen u komt.

RAKU

Binnen het RAKU werken meerdere ziekenhuizen nauw samen in de behandeling van onder andere slokdarm- en maagkanker. RAKU brengt kennis en kunde uit de regio Utrecht en omstreken. Samen in één team, zodat patiënten meerdere en betere behandelmogelijkheden hebben en daarmee een betere genezingskans. Kennis op het gebied van wetenschappelijk onderzoek wordt gedeeld, zodat er meer onderzoek naar nieuwe behandelingen kan worden gedaan. RAKU is onderdeel van Oncomid.

Lees meer over het Expertteam Slokdarm | Maag

Oncomid: slimme verbonden expertteams

Oncomid is een samenwerkingsverband op het gebied van oncologische zorg tussen het St. Antonius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Meander Medisch Centrum, Ziekenhuis Rivierenland, Tergooi en UMC Utrecht. Ook wordt samengewerkt met het Beatrixziekenhuis.

Dankzij de nauwe samenwerking van de deelnemende ziekenhuizen zorgt Oncomid voor kwalitatief hoogwaardige en veilige zorg op de juiste plaats voor patiënten in Midden Nederland. Dit zorgt er onder meer voor dat kennis en kunde niet beperkt blijft tot een ziekenhuis, maar binnen het gehele netwerk wordt gedeeld. Zo profiteren patiënten altijd van de nieuwste inzichten en technieken en de regio van meer doelmatigheid en kostenefficiency.

Terug naar boven