Aandoeningen

Blefaritis en Meibomklierdysfunctie

Blefaritis en Meibomklierdysfunctie komen veel voor. In deze informatie vindt u een korte uitleg over beide aandoeningen en behandeladviezen.

Wat is Blefaritis?

Blefaritis is een ontsteking van de ooglidranden en komt vaak voor. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Het kan vele klachten in en rond de ogen geven, zoals roodomrande ogen, irritatie, tranen, korreltjesgevoel, jeuk en branderigheid. Vaak vormen zich kleine korstjes en schilfertjes tussen de oogharen. In ernstige gevallen kunnen er wondjes op de ooglidrand optreden.

Verschil tussen normaal en een blefaritis oog

Oorzaak van Blefaritis

Als er door de Meibomkliertjes (talgkliertjes op de ooglidrand, net achter de wimpers) te veel talg (vetten) of slechtere kwaliteit talg wordt geproduceerd, dan kan dit aan de wimpertjes kleven. De talg kan zuur worden, waardoor de ooglidranden en het oogoppervlak geïrriteerd kunnen raken. Huidbacteriën, die normaal gesproken onschuldig zijn, kunnen bij deze irritatie harder gaan groeien en nu toch een infectie veroorzaken. Ook kunnen de bacteriën stofjes maken waarop het afweersysteem (overmatig) kan reageren. In een aantal gevallen komt blefaritis voor samen met andere huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczema seborrhoicum en acné rosacea.

Wat is Meibomklierdysfunctie?

Meibomkliertjes (talgkliertjes op de ooglidrand, net achter de wimpers) maken talg (vetten). Deze talg komt op het oogoppervlakte en dekt het traanvocht af, zodat het traanvocht goed verspreidt en op het oogoppervlakte kan blijven liggen. Zo wordt verdamping tegengegaan en valt het traanvocht niet van het oogoppervlakte.

Als de Meibomkliertjes minder of meer talg maken, als de kwaliteit talg vermindert of als de uitgangen van de kliertjes verstopt raken, dan spreken we van meibomklierdysfunctie. Traanvocht kan zich dan niet goed over het oogoppervlakte verspreiden of meibomkliertjes kunnen verstopt raken. Dat kan vele klachten geven, zoals droge ogen, wisselend zicht, tranende ogen, bultjes (chalazion, hordeolum/strontje) op de ooglidranden en blefaritis.

Verstopte meibomkliertjes verzorgde ophoping van traanvocht
Te weinig talg met als gevolg verstopte meibomkliertjes

Oorzaak van Meibomklierdysfunctie

Meibomklierdysfunctie komt heel veel voor. Vaak is er niet geen eenduidige oorzaak aan te wijzen, maar het kan gerelateerd zijn aan leeftijd, huidtype, medicijn‐ en contactlensgebruik, allergie, hormonale veranderingen, algemene ziektes zoals suikerziekte en schildklieraandoeningen.

Behandeling

Zowel voor Blefaritis als Meibomklierdysfunctie wordt onderstaande geadviseerd. Wanneer er veel klachten zijn is het advies om 2x per dag de stappen achter elkaar toe te passen. Als daarna de klachten verminderen, vaak na enkele weken, kan men naar 1x per dag of zelfs naar een paar keer per week behandelen gaan.

Helaas verergeren de klachten vaak weer na verloop van tijd en dan moet de behandeling weer vaker (bijvoorbeeld weer 2x per dag) toegepast worden. Helemaal stoppen van de behandeling is meestal niet verstandig, omdat de kans dan groot is dat de klachten weer snel en/of heftig terugkeren.

De stappen zijn:

1. De ooglidranden verwarmen

Hiervoor kunnen warme kompressen worden gebruikt. De kompressen dienen zó warm te zijn dat de huid het net aankan, maar niet verbrandt. Verwarm de oogleden gedurende enkele minuten. Er kunnen ook andere opwarmhulpmiddelen, zoals warmgemaakte, pittenzakjes of speciale opwarmbrillen gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek, drogist of online.

2. Het masseren van de ooglidranden

Hierdoor zal de talg naar buiten gemasseerd worden.

3. Poetsen van de wimpers en de ooglidrandjes

De wimpers en de ooglidrandjes poetsen met een nat gemaakte wattenstaafje (eventueel met een oplossing van een druppeltje babyshampoo in een kopje lauw water) kan helpen. Ook kunt u speciaal hiervoor verkrijgbare ooglidschoonmaakdoekjes/gel kopen bij uw apotheek, drogist of online.

4. Zalf met antibiotica

In geval van een infectie en/of ontsteking wordt na het poetsen vaak zalf met antibiotica (al dan niet samen met ontstekingsremmende medicijnen) op de ooglidrandjes toegepast. Als er bij blefaritis of Meibomklierdysfunctie ook klachten van droge ogen (zoals branderigheid, prikken, af en toe wazig zien optreden, dan kunnen kunsttranen worden gebruikt. Deze kunsttranen geven een stabielere traanlaag op het oog waardoor bescherming en comfort geboden kan worden.

Tot slot

Blefaritis en Meibomklierdysfunctie zijn vrijwel altijd onschuldig, maar kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Beide aandoeningen zijn meestal hardnekkig en de klachten zijn meestel wisselend aanwezig in de loop van de tijd. De kracht van de behandeling ligt in het volhouden van het verwarmen en reinigen van de ooglidranden.

Expertise en ervaring

De oogartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van oogheelkundige klachten. U kunt bij ons terecht met klachten zoals staar (cataract), afwijkingen van het netvlies (medische retina en maculadegeneratie), het zien van vlekken en flitsen, scheelzien (strabismus), traan- en traanwegklachten, hoornvliesaandoeningen (corneopathologie), suikerziekte in het oog, verhoogde oogdruk in de oogbol(glaucoom) en kinderoogheelkunde.

Onze oogartsen werken nauw samen met technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten. Kinderen tot en met 12 jaar met klachten worden door de huisarts naar de orthoptist verwezen, waarbij ook de oogarts zal kijken naar de klachten.

Ook kunt u bij ons terecht voor CBR-keuringen en contactlenzen.

Meer informatie

Deze informatie is afkomstig van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 29-A

Terug naar boven