De patiënt heeft pijn rechtsonder in de buik. Soms zit de pijn meer in het midden of rechtsboven in de buik. De ontsteking kan erg heftig zijn en aanleiding geven tot buikvliesontsteking. Dan doet de hele buik pijn.
Symptomen
Een blindedarmontsteking geeft klachten als buikpijn (meestal rechtsonder in de buik) misselijkheid en braken, een lichte temperatuurverhoging en een algemeen gevoel van ziek zijn.
Onderzoeken
Buikklachten kunnen veel oorzaken hebben. Om de juiste diagnose te stellen, is het belangrijk om te weten hoe de (pijn)klachten zijn ontstaan en wat de voorgeschiedenis is. De arts zal u in een gesprek (anamnese) vragen naar de klachten, eventuele aandoeningen en wat er de afgelopen tijd is gebeurd. De anamnese wordt vaak aangevuld met bloedonderzoek, echo van de buik, buikoverzichtsfoto en eventueel een kijkoperatie (laparoscopie).
Behandelingen
Als de diagnose blindedarmontsteking (appendicitis) is gesteld, is een operatie de beste behandeling. Dit kan een kijkoperatie of een klassieke open operatie zijn. Welke methode gebruikt wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de ontsteking, de kans dat de pijnklachten een andere oorzaak hebben en de persoonlijke situatie van de patiënt.
Expertise en ervaring
De chirurgen van het St. Antonius voeren jaarlijks ruim 500 blindedarmoperaties uit met een kijkoperatie. Daarnaast passen we deze techniek zo'n 1.000 keer per jaar toe bij andere operaties in de buik. Onze chirurgen behoren daarmee in ons land tot de meest ervaren specialisten op dit gebied. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties: deze komen bij ons erg weinig voor.
Over de blindedarm
In de buikholte liggen de darmen. Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een ‘doodlopend’ stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen. Omdat de blindedarm soms lang en beweeglijk is, kan het uiteinde ervan op een andere plaats in de buikholte terechtkomen.
Meer informatie
- Meer informatie leest u op de website van de Maag-Lever-Darmstichting.