Borstkanker (mammacarcinoom)

Ervaring en expertise borstkanker

400 borstkankeroperaties per jaar

Doordat wij in het St. Antonius Kankercentrum jaarlijks bijna 4.000 vrouwen met een verdenking op kanker in de borst ontvangen, zijn onze teams zeer ervaren in het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen en operaties. Een goede diagnose is de basis voor de juiste behandeling. Van de bijna 4.000 vrouwen kan ongeveer 90% na de eerste onderzoeken met een gerust hart terug naar huis, maar voor ongeveer 400 vrouwen luidt de diagnose 'borstkanker'. De meeste van hen moeten een operatie ondergaan, vaak in combinatie met een andere behandeling. Volgens de landelijke norm moet een ziekenhuis 50 borstkankeroperaties per jaar verrichten om de kwaliteit ervan te kunnen blijven garanderen. De Europese norm is 150 operaties per jaar. Onze specialisten verrichten gemiddeld 400 operaties per jaar Dat zijn ruim 100 operaties per borstkankerchirurg per jaar. Hierdoor zijn we zeer ervaren in  het verrichten van borstoperaties. Ook het feit dat we een groot aantal patiënten onderzoeken, een diagnose geven en behandelen voor borstkanker  draagt bij een aan betere kwaliteit.

Nieuwste behandelmethoden en –apparatuur

De in borstkanker gespecialiseerde behandelteams in het St. Antonius Kankercentrum lopen voorop met de nieuwste behandeltechnieken en -apparatuur. Zo is het sinds kort mogelijk om een 3D-mammografie (borstfoto) te maken. De radioloog kan daarmee nog beter onderzoeken of er kwaadaardige plekjes in de borst te zien zijn. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, dan kan er nog een MRI-scan gemaakt worden. In het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht maken we hiervoor gebruik van een nieuwe 3 Tesla MRI-scanner. Een voorbeeld van één van de nieuwste technieken voor borstkanker is de DIEP-flap reconstructietechniek. Dit is een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Deze operatie wordt slechts in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. In het St. Antonius Kankercentrum zijn ruim 200 DIEP-flapoperaties gedaan. 

Samenwerking 7 Santeon-ziekenhuizen

santeonlogo_rgb

 

Santeon, het samenwerkingsverband van zeven topklinische opleidings-ziekenhuizen waaronder het St. Antonius Ziekenhuis, vindt dat de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland beter kan. Hoewel de kwaliteit van zorg in vergelijking met andere landen relatief hoog is, is er op veel aspecten verbetering mogelijk en nodig. Om sneller tot betere zorg voor onze patiënten te komen, werken de Santeon-ziekenhuizen nauw met elkaar samen. Zij delen kennis en ervaring en de medisch specialisten kijken bij elkaar ‘in de keuken’ om van elkaar te leren. De zeven ziekenhuizen hebben elkaar in de afgelopen periode op gebied van borstkankerzorg continu uitgedaagd om de lat hoger te leggen. Als een ziekenhuis op een bepaald aspect van de borstkankerzorg beter scoort dan de andere ziekenhuizen, dan neemt de rest die aanpak over. Zo komen de ziekenhuizen met elkaar tot de beste behandeling voor de patiënt.  

Zorguitkomsten ‘Zorg voor uitkomst’

Door de uitkomsten van behandelingen onderling te vergelijken verbeteren de zeven Santeon-ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius Ziekenhuis, de zorg voor patiënten met borstkanker. Door de uitkomsten (resultaten) van behandelingen met elkaar te vergelijken en te onderzoeken leren de ziekenhuizen van elkaar waardoor zij de zorg steeds verder kunnen verbeteren.

Bekijk de publicatie Samen beter borstkanker en meer achtergrondinformatie op www.santeon.nl.

Zorgverzekeraars belonen kwaliteit van borstkankerzorg van de Santeon ziekenhuizen

De Santeon ziekenhuizen werken continu aan het aantoonbaar verbeteren van borstkankerzorg voor patiënten. Reden voor zorgverzekeraars a.s.r. en VRZ Zorgverzekeraars (ENO, ONVZ en Zorg en Zekerheid) om een nieuw meerjarencontract met de ziekenhuizen af te sluiten. Eerder gebeurde dat ook al met CZ en Menzis.  In het Santeon-contract is opnieuw de geboden kwaliteit van zorg leidend. Een nieuw bekostigingsmodel - in de vorm van bundelprijzen - is hierop afgestemd.

Lees hier het Santeon nieuwsbericht van 20 december 2018 over de contractering.

Terug naar boven