Oogheelkunde vermindert plasticafval en bespaart kosten
In het St. Antonius Ziekenhuis worden jaarlijks duizenden staaroperaties en meer dan tienduizend ooginjecties uitgevoerd. Dankzij het green team van Oogheelkunde is de hoeveelheid plasticafval fors verminderd. Denk aan het versimpelen van operatiepakketten en minder wegwerpmaterialen te gebruiken. Oogarts Anina Rengifo Coolman: “Het zijn vaak juist de kleine dingen die optellen.”
Bij een patiënt met staar gaat het zicht langzaam achteruit. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan het gezichtsvermogen worden hersteld met een staaroperatie. Bij elke operatie wordt een nieuw operatiepakket met steriele wegwerpmaterialen gebruikt. Oogarts Rengifo Coolman vertelt: “Het pakket bestaat onder andere uit doeken, spuiten, bakjes en operatiejassen. Vaak hadden we niet alles nodig, zoals een plastic bakje voor vloeistoffen en een beschermkapje voor het oog. Daarom hebben we de pakketten aangepast en zijn alle onnodige materialen geschrapt, wat het plasticafval flink vermindert. We hebben ook gekeken of we met minder medicatie dezelfde veiligheid konden bieden tijdens de ingreep. Zo hebben we het gebruik van adrenaline, dat de pupil verwijdt tijdens een staaroperatie, gehalveerd. Dit levert niet alleen minder afval op, maar ook een aanzienlijke kostenbesparing.
Duurzame keuzes op de polikliniek
Ook de polikliniek blijft niet achter. Bij de ooginjecties, die bij sommige netvliesaandoeningen worden gegeven, zijn ook aanpassingen gemaakt. De steriele afdekdoeken zijn geschrapt, omdat uit onderzoek bleek dat ze geen extra veiligheid boden. Ook werd het oogoppervlak na de ingreep gespoeld met speciaal verpakte steriele vloeistof, wat ook overbodig bleek. We gebruiken nu een duurzamer alternatief: NaCI-ampullen. “Dit bespaart veel, vooral als je bedenkt dat we jaarlijks meer dan tienduizend ooginjecties uitvoeren. Ik ben heel blij met deze subtiele, maar belangrijke veranderingen,” aldus Rengifo Coolman.
Veel kleine dingen tellen op
Deze veranderingen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Met al deze kleine aanpassingen bij elkaar, besparen we jaarlijks meer dan €60.000 euro. Rengifo Coolman: “Het telt allemaal op, zowel voor de duurzaamheid als voor de kosten. Ik ben blij dat ik hier als oogarts aan kan bijdragen en ik hoop dat anderen dat ook doen.”