Geboortezorg

Algemene info over zwangerschap

Wat komt er allemaal kijken bij een zwangerschap?

Als je zwanger bent, komt er een heleboel op je af. Je hebt ongetwijfeld veel vragen. Wat verandert er allemaal in je lichaam? Wat kun je verwachten? Wat is ‘normaal’ en wat niet? Wat is wel verantwoord en wat juist niet? 

De brochure Zwanger is geschreven voor onder andere verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hierin staan alle mogelijke onderwerpen beschreven die belangrijk zijn bij een zwangerschap, zoals voeding, roken/drugs/alcohol, medicijnen, werken, sporten, prenatale screening, bloedonderzoek in de zwangerschap etc. Meer informatie lees je ook op de website Alles over zwanger. Bekijk ook onze 10 tips om gezond zwanger te worden.

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven! Kijk hier voor meer informatie.

Ben je op zoek naar een verloskundige?

St. Antonius Geboortezorg werkt zeer nauw samen met verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties uit de regio in een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV Utrecht). Samen maken we ons samen sterk voor gezinsgerichte en vooruitstrevende moeder- en kindzorg, zowel thuis als in ons geboortecentrum. Wij verlenen moeder kind zorg met aandacht, liefde en respect. Onze cliënten ervaren veilige en waardevolle zorg, geleverd door gedreven professionals.

Door de nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines zijn wij als een team in staat om onderling snel te schakelen en het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen voor de cliënt. We houden zoveel mogelijk rekening met de persoonlijke behoeften van de cliënt.

Wij handelen op basis van richtlijnen van onze beroepsgroepen, recente en innovatieve bevindingen en wij investeren in opleiding, onderwijs en onderzoek. Wij maken kwaliteit van zorg meetbaar en wij bieden cliënten inzicht in de uitkomsten hiervan. Deze uitkomsten gebruiken we om onze zorg continu te verbeteren. Zo dragen wij bij aan een goede moeder- en kindzorg.

Moeders voor Moeders

Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap bevat de urine van een zwangere vrouw een hormoon dat voor sommige vrouwen onmisbaar is om ook zwanger te worden. Moeders voor Moeders haalt deze hormonen uit de urine en maakt daar een geneesmiddel van. Wil jij andere vrouwen met een kinderwens helpen ook zwanger te worden? Je kunt je al aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je overtijd bent. Een medewerker van Moeders voor Moeders komt dat bij je langs om je verder te informeren. Moeders voor Moeders is van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur bereikbaar via T 0800 - 022 80 70 (gratis telefoonnummer). Meer informatie vind je op moedersvoormoeders.nl.

Gerelateerde informatie

Je baby voelen bewegen

Bekijk ook het filmpje 'Een baby krijgen in Nederland' op de website van DeGynaecoloog.

Tarieven en kosten voor Geboortezorg

Wat valt wel en niet onder het basispakket?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de zorgverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor verloskundige zorg vóór, tijdens en na de bevalling verleend door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Indirecte kosten, zoals kosten van geneesmiddelen en van vervoer, vallen wel onder het verplichte eigen risico. De kosten van de tests en onderzoeken van de prenatale screening vallen buiten het eigen risico, behalve de kosten van de NIPT (die vallen wel onder het eigen risico).Voor de NIPT en de combinatietest wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht.

Wil je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van je eigen verloskundige zonder medische noodzaak, dan betaal je een eigen bijdrage. Vanuit de basisverzekering vergoeden zorgverzekeraars in 2024 €326,- dat is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Je eigen bijdrage is dan het tarief van het ziekenhuis voor de poliklinische bevalling zonder medische indicatie - €326. Het tarief bedraagt in 2024 €687,59 (zonder partusassistentie) of € 806,89 (met partusassistentie*) en wordt door je zorgverzekeraar bij je in rekening gebracht. Je kunt je voor deze eigen bijdrage desgewenst aanvullend verzekeren. Een ziekenhuisbevalling mét medische noodzaak wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Voor een bevalling die onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige in ons ziekenhuis start en waarvoor tijdens de bevalling alsnog een medische indicatie wordt afgegeven, is geen eigen bijdrage verschuldigd. Informeer gerust bij je eigen zorgverzekeraar.

*Partusassistentie is hulp van een kraamverzorgende bij de bevalling

Als jij of je kindje ziek zijn of worden

Bij St. Antonius Geboortezorg werken wij volgens het Family Centered Care concept. Dit betekent dat moeder en kind (in principe) altijd bij elkaar blijven op de suite. Indien je kindje ziek is en langer bij ons moet blijven kun jij gewoon bij je kindje blijven in jullie privé-suite. Datzelfde geldt als je zelf ziek bent. De kosten voor jouw verblijf en dat van je kindje worden in beide situaties volledig vergoed door je verzekeraar. Alleen in het geval er sprake is van het verblijf van een gezonde moeder bij haar zieke kindje wordt eigen risico in rekening gebracht door de zorgverzekeraar, aangezien er dan geen sprake meer is van zwangerschapszorg. Je wordt hierover geïnformeerd, zowel mondeling als per brief, door de klinisch verloskundige die bij jou visite loopt. Het is raadzaam om in die gevallen contact op te nemen met de zorgverzekeraar om na te gaan wat van toepassing is in jouw situatie. Als gezonde moeder heb je recht op verblijf, ontbijt en staan we altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden.

Kosten kraamzorg

Net als voor de kosten voor verloskundige zorg hoeft je voor kraamzorg geen eigen risico te betalen. Voor kraamzorg geldt wel een eigen bijdrage. Het St. Antonius Geboortezorg biedt geen kraamzorg aan. Voor meer informatie over de kosten van de kraamzorg verwijzen wij je daarom naar je eigen kraamzorgorganisatie.

Wil je meer informatie over de kosten van geboortezorg? Kijk dan op de website van Zorginstituut Nederland.

Wanneer krijg je de volledige rekening wel thuisgestuurd?

Je moet de volledige kosten van de behandeling zelf betalen als:

  • je ondanks de wettelijke verplichting geen basisverzekering hebt;
  • ons ziekenhuis geen afspraken met jouw zorgverzekeraar heeft gemaakt over de desbetreffende polis. Mogelijk krijg je je nota deels alsnog betaald als je deze bij je zorgverzekeraar indient. Klik hier voor meer informatie over welke polissen onze zorg wel of niet vergoeden;
  • je een behandeling ondergaat, waarvoor je (deels) niet verzekerd bent via de basisverzekering of je aanvullende verzekering; 
  • je in het buitenland verzekerd bent.

Je ontvangt in deze situaties van ons een zorgnota waarop de passantenprijs van je behandeling vermeld staat. De ingangsdatum van de behandeling is altijd bepalend voor de prijs die wij aanhouden op de zorgnota.

Meer weten?

Veel informatie over zwanger zijn, bevallen etc. lees je ook via de website van de Verloskundige.

Wil je je alvast voorbereiden op (borst)voeding voor je baby, lees dan hier alle informatie en bekijk ons  ons webinar over borstvoeding. Mocht je al een indruk willen hebben van hoe het is om te bevallen bij St. Antonius Geboortezorg bekijk dan dit filmpje van onze afdeling Geboortezorg te Utrecht.

Terug naar boven