Jouw glimlach doet me goed

De glimlach van Matthijs

In ons ziekenhuis komen veel verschillende mensen samen. Hard werkende medewerkers, patiënten die voor een spannende behandeling komen of bezorgde familie die op bezoek komt. Ieder met zijn of haar eigen gevoel en emotie: pijn, stress, blijdschap, spanning, verdriet, opluchting of zorgen. Juist daarom is het in het ziekenhuis belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaar. Een klein gebaar, zoals een vriendelijke glimlach, kan al het verschil maken. Eén van die mensen is beveiliger Matthijs. Een nuchtere en positieve persoonlijkheid, die altijd het belang van vriendelijkheid benadrukt. Zijn motto? "Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden."

De glimlach van Matthijs

Werken in een ziekenhuis betekent ook omgaan met mensen die het moeilijk hebben. “Soms zie je dat terug in hun gedrag en zijn ze onvriendelijk of gefrustreerd,” vertelt Matthijs. "Vaak komt dit doordat ze zich onbegrepen voelen of in paniek zijn.” In zulke situaties blijft hij rustig en vriendelijk. “Even met iemand praten en een luisterend oor bieden helpt vaak al. Als mensen zich gehoord en gezien voelen, zakt de spanning meestal.”

Rust in de chaos

Een situatie die Matthijs nooit zal vergeten, was het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage naast het ziekenhuis in Nieuwegein. "Er was totale paniek en chaos. Maar mijn collega en ik hielden het hoofd koel. We schakelden snel, zodat we de situatie onder controle kregen," vertelt Matthijs. “In zulke hectische momenten is het belangrijk om kalm te blijven en elkaar te helpen.” De garage werd aan zowel de binnen- als buitenkant afgezet, waardoor hulpdiensten direct aan de slag konden. “We kregen later niet alleen complimenten van onze collega’s, maar ook van politie, brandweer en de hoofdwacht over hoe snel en goed we hadden gehandeld. Dat deed echt goed,” glimlacht Matthijs.

Nu, bijna een jaar later, merkt Matthijs dat het geduld bij sommige mensen begint op te raken. “Mensen zijn soms geïrriteerd of raken gefrustreerd omdat ze ergens anders moeten parkeren,” vertelt hij. “Dan krijg ik de wind van voren, terwijl ik er zelf ook niks aan kan doen. Als mensen op zulke momenten gewoon een beetje respectvol blijven, zou dat de sfeer – en mijn werk – een stuk fijner maken.”

Verplaats je in de ander

Matthijs is ervan overtuigd dat vriendelijkheid zorgt voor een fijne sfeer, zelfs als het spannend of moeilijk is. Zijn advies? "Haal een keer extra adem, probeer je in de ander te verplaatsen en behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden." Door met respect en begrip met elkaar om te gaan, blijft het ziekenhuis een plek waar iedereen zich veilig en welkom voelt.

Terug naar boven