Jouw glimlach doet me goed

De glimlach van Nita

In ons ziekenhuis komen veel verschillende mensen samen. Hard werkende medewerkers, patiënten die voor een spannende behandeling komen of bezorgde familie die op bezoek komt. Ieder met zijn of haar eigen gevoel en emotie: pijn, stress, blijdschap, spanning, verdriet, opluchting of zorgen. Juist in het ziekenhuis is het daarom belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaar. Een klein gebaar, zoals een vriendelijke glimlach kan al het verschil maken. Dat vind ook Nita, die als roomservicemedewerker in ons ziekenhuis werkt. 

de glimlach van Nita

Vier dagen per week verzorgt Nita met een glimlach koffie, thee en lunch in een speciale huiskamer bij verpleegafdeling 4C in ons ziekenhuis in Utrecht. Rond half negen ‘s ochtends gaat ze op de afdeling bij patiënten langs. Ze nodigt iedereen uit om in de huiskamer koffie of thee te komen drinken of te lunchen. Zo probeert ze patiënten te stimuleren om te bewegen; even uit bed en een wandelingetje naar de ruimte. En samen eten maakt het vaak gezelliger en makkelijker om goed te eten en drinken, wat belangrijk is voor een goed herstel. Vaak doet ze ook nog wat spelletjes met patiënten. 

Aandacht voor elkaar

Nita geniet van het contact met de patiënten. “Ik ben zorgzaam en behulpzaam. Daarom past deze baan zo goed bij mij. Ik vind het fijn om met aandacht  gesprekken te voeren met mensen.” Maar ook zij heeft haar momenten van spanning. “Als het plotseling druk is of er gebeurt iets onverwachts, kan ik soms wel zenuwachtig worden of stress voelen. Dat voel ik ook als iemand onvriendelijk tegen mij is. Toch probeer ik dan vriendelijk te blijven. Later praat ik er dan over met mijn leidinggevende en dan voel ik me weer opgelucht.”

Anders dan normaal

Ze begrijpt heel goed dat elke patiënt en bezoeker met een eigen unieke situatie in het ziekenhuis komt. “Iedereen komt hier met z’n eigen verhaal. Ik snap dat mensen daardoor soms anders reageren dan normaal. Maar ik mag wél verwachten dat ze respectvol blijven, zoals ik dat ook blijf. Gelukkig zie ik dat mensen vaak heel dankbaar en blij reageren. Dat geeft mij weer een goed gevoel.”

En haar boodschap past precies bij wat we willen vertellen met campagne Glimlach: “Als iedereen een beetje kalmte bewaart, wat geduld heeft en, als het lukt, ook nog een glimlach(je) opzet, maken we het ziekenhuis voor iedereen een fijnere plek,” aldus Nita.

Terug naar boven