Behandelingen & onderzoeken Gynaecologie

Baarmoederslijmvlieskanker (behandelingen)

Bij baarmoederslijmvlieskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de kwaadaardigheid en de verspreiding van de ziekte. 

De behandelingen bestaan meestal uit een operatie en vaak aanvullende bestraling en soms uit chemotherapie, hormoontherapie of een combinatie van al deze behandelingen. 

Als met behandeling genezing mogelijk is, dan noemen we dat een curatieve behandeling. Onderdeel daarvan kan een aanvullende behandeling zijn (adjuvante behandeling). Bijvoorbeeld radiotherapie (bestraling) na een operatie, om eventuele niet-waarneembare uitzaaiingen te bestrijden en daarmee de kans op terugkeer van de ziekte te verminderen. Chemotherapie kan ook een aanvullende behandeling zijn.

Als de ziekte niet (meer) curatief kan worden behandeld, is een palliatieve behandeling mogelijk. Zo'n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten.

Meer over behandelplan

Bij het vaststellen van het behandelplan zijn verschillende specialisten betrokken. Zo ook collega's van het UMCU waarmee elke gynaecologische kanker besproken wordt. Zij maken gebruik van gezamenlijke vastgestelde landelijke richtlijnen. Uw behandelend arts (hoofdbehandelaar) stelt een bepaalde behandeling voor op grond van:

  • Het stadium van de ziekte.
  • Uw algemene lichamelijke conditie.

Heeft u persoonlijke behandelwensen en/of –doelen? Bespreek deze dan gerust met uw arts.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De behandeling van baarmoederslijmvlieskanker wordt bepaald door een aantal factoren:

•    het stadium waarin het gezwel zich bevindt;
•    de agressiviteitsgraad van de kanker;
•    de gezondheidstoestand van de patiënt;
•    de persoonlijke wensen van de patiënt. 

De behandelingen bestaan vaak uit een operatie en bestraling en soms uit chemotherapie en hormoontherapie of een combinatie van al deze behandelingen.

De behandelkeuze wordt altijd bepaald in overleg met UMCU. Dus bij alle stadia van ziekte.

Stadium l 

In dit stadium worden operatief de baarmoeder en de eierstokken verwijderd, tenzij de patiënt te oud of conditioneel te slecht is om geopereerd te worden. De verwijderde organen worden op het laboratorium onderzocht en afhankelijk van die uitslag is in een aantal gevallen bestraling nodig als aanvullende behandeling. Is een operatie niet mogelijk, dan volgt altijd bestraling (radiotherapie).

Stadium ll

Hierbij wordt een zogenoemde radicale operatie in het UMCU uitgevoerd waarbij de baarmoeder, de eierstokken, het omringende steunweefsel en de klieren langs de bloedvaten in het bekken worden verwijderd. Evenals bij stadium I kan het noodzakelijk zijn om aanvullend te bestralen.

Stadium III

De behandeling is afhankelijk van hoever het gezwel al is doorgegroeid. Het kan zijn dat er een operatie wordt gedaan met een aanvullende bestraling of alleen een bestraling. In zeldzame gevallen wordt er chemotherapie of hormoontherapie gegeven.

Stadium IV

In dit stadium wordt de behandeling individueel bepaald. Meestal wordt het kankergezwel bestraald en soms wordt er nog chemotherapie of hormoontherapie toegepast. Als de kanker te ver is uitgebreid of wanneer de patiënt geen behandeling meer wil, dan worden alleen de klachten die optreden zoals pijn, bestreden.

Meer over bestraling

Afhankelijk van de uitslagen van het weefselonderzoek of andere uitslagen, wordt vaak een inwendige (vaginale-)bestraling gedurende een aantal uren gegeven. Bij iets uitgebreidere ziekte zal de gehele onderbuik bestraald worden gedurende enkele weken.

Meer over chemotherapie

Chemotherapie wordt weinig gegeven omdat het meestal onvoldoende effect heeft, terwijl het wel veel klachten geeft. Als het wordt gegeven is de ziekte vaak verder gevorderd.

Nazorg

Controle

De controlebezoeken vinden om de paar maanden plaats, gedurende meestal 5 jaar. 

Revalidatie bij kanker

Als u kanker heeft en hiervoor onder behandeling bent, kunt u last hebben van van uiteenlopende klachten, zoals pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, (tijdelijk) urineverlies, mogelijke beperkingen op seksueel gebied, een veranderd lichaamsbeeld, verminderde belastbaarheid, lymfoedeem na een operatie etc. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Beweging kan namelijk een positief effect hebben op deze lichamelijke klachten.

Lees meer over revalidatie bij kanker.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Meer informatie

Websites

  • olijf.nl: Patiëntenvereniging Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënten, bereikbaar voor telefonisch contact.

•    kwfkankerbestrijding.nl

Gerelateerde informatie

Code GYN 58-B

Terug naar boven