Nieuwsoverzicht Hartcentrum

Als elke minuut telt biedt St. Antonius uitkomst met nieuwste snelle test

Cruciale tijdwinst bij hartinfarct met snelste test in Nederland

Point of Care test op de Eerste Hart Hulp
V.l.n.r. Angela Bikker, Muriël Messchaert, Harold in ’t Veld en Jaouad Azzahhafi

Het St. Antonius Hartcentrum zet als een van de eersten in Nederland een nieuw testapparaat in bij patiënten met verdenking op een hartinfarct: de high sensitive Troponine I-point-of-care test (POC-test). Deze test levert een uur tijdwinst op bij het bepalen of iemand een hartinfarct heeft. Zo kan een eventuele behandeling veel sneller starten, wat erg belangrijk is bij een hartinfarct waarbij elke minuut telt. Hoe sneller de behandeling start, hoe minder kans op schade aan het hart en hoe groter de kans op overleving en herstel.

Bij een hartinfarct (hartaanval) wordt een kransslagader plotseling afgesloten en krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer. Hierdoor sterft een deel van het hart af en ontstaat er een litteken. Om de kans op ernstige schade aan het hart te verminderen, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Bij binnenkomst op de Eerste Hart Hulp (EHH), de spoedafdeling van het Hartcentrum, wordt bij een patiënt met pijn op de borst daarom direct bloed afgenomen voor onderzoek. Als blijkt dat het hoog sensitieve Troponine I-gehalte in het bloed verhoogd is, is er waarschijnlijk sprake van een hartinfarct. Voorheen werd het bloed naar het laboratorium gestuurd en duurde het gemiddeld een uur voordat de eerste Troponine-waarden op de EHH bekend waren. Met het nieuwe point-of-care apparaat kan het bloed direct door een verpleegkundige op de Eerste Hart Hulp onderzocht en geanalyseerd worden.

Als elke minuut telt

Harold in ’t Veld, teamhoofd van de Eerste Hart Hulp in het St. Antonius is samen met arts-onderzoeker Jaouad Azzahhafi en cardioloog Martin Swaans nauw betrokken bij het onderzoek naar en de invoering van de POC-test. “In theorie zou binnen 20 minuten al bekend kunnen zijn of iemand wel of geen hartinfarct heeft”, legt Harold uit. “Zo snel werkt dit nieuwste apparaat. Hierdoor kan een patiënt met een hartinfarct veel sneller naar de afdeling hartbewaking en kan de medicatie starten. Als het geen hartinfarct blijkt te zijn op basis van deze snelle test, kan de patiënt ook eerder weer veilig naar huis. Daardoor is er weer sneller ruimte en zorg beschikbaar voor andere patiënten.

Versnelt proces en betere doorstroom

Angela Bikker, Klinisch chemicus en Muriël Messchaert, Klinisch chemicus in opleiding, zijn vanuit de afdeling Klinische Chemie in het St. Antonius nauw betroken bij deze innovatie. Muriël: “Patiënten met pijn op de borst is de grootste patiëntengroep die op de Eerst Hart Hulp (EHH) komt. 78% van deze groep kan na controle op de EHH en negatieve bloeduitslagen weer naar huis. Het bloedonderzoek op het laboratorium duurt maar 15 minuten. De tijd tussen de bloedafname en het moment dat het buisje op het apparaat gezet kan worden, is echter de beperkende factor. Die stap hebben we met de POC-test op de EHH weggenomen, waardoor we patiënten nu binnen veel kortere tijd gerust kunnen stellen. Bovendien verwachten we dat deze innovatie ook voor een betere doorstroom op de EHH zorgt.”

Meteen de juiste bloedverdunner

Het St. Antonius Hartcentrum werkt, onder leiding van cardioloog Jur ten Berg, ook met snelle genetische testen om te bepalen welke bloedverdunner het beste past bij een patiënt. De combinatie van deze twee snelle testen zorgt ervoor dat niet alleen de diagnose snel bekend is, maar bij een hartinfarct ook meteen gestart kan worden met de juiste bloedverdunner. Door zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten beperken we de schade aan het hart en heeft een patiënt de grootste kans op een goed herstel met kwaliteit van leven.

Point of Care test op de Eerste Hart Hulp

De high sensitive Troponine I-point-of-care test op de Eerste Hart Hulp in het St. Antonius Ziekenhuis.

Terug naar boven