Informatie voor zorgprofessionals

Medicatie ouderen: STOPP/START app

Het St. Antonius heeft een STOPP/START app ontwikkeld waarmee makkelijk potentieel schadelijke of ontbrekende medicatie bij (kwetsbare) oudere patiënten kan worden opgespoord. De app is voor (huis)artsen, verpleegkundigen, apothekers en alle andere zorgverleners die betrokken zijn bij de (farmaceutische) zorg voor kwetsbare ouderen.

Met de  STOPP/START app kan worden gezocht op een geneesmiddel, waarna aan de gebruiker direct alle relevante STOPP-criteria worden getoond. Ook kunnen START-criteria makkelijk worden geraadpleegd.

De  STOPP/START-criteria, oorspronkelijk opgesteld door Ierse geriaters, zijn in 2015 volledig herzien en vertaald naar de Nederlandse setting en worden in veel richtlijnen geadviseerd als een bewezen effectief hulpmiddel voor het reviewen van een medicatieprofiel bij de oudere patiënt.

De app bevat ook een lijst van anticholinerg-werkende medicatie (dient ook zoveel mogelijk te worden vermeden bij kwetsbare ouderen), ingedeeld op mate van anticholinerge-activiteit.

App downloaden

Je vindt de app via https://apps.antoniusziekenhuis.nl/stoppstart/(externe link). De app is geschikt voor gebruik op tablet en telefoon en kan eenvoudig worden toegevoegd aan het startscherm van uw apparaat (zie instructies in de app).

Meer informatie over de  STOPP/START-criteria vind je op de website van de NTVG(externe link).

Hebt u ideeën of opmerkingen over de app? Stuur dan een mail naar Klinische Farmacie, Shirley Sparla, ziekenhuisapotheker.

Terug naar boven