Onder Artsen april 2021

Samen beslissen: keuzehulp systemische medicatie bij psoriasis

Om patiënten met psoriasis een betere behandelkeuze te kunnen geven, gaan dermatologen vanaf 1 mei gebruikmaken van de consultkaart psoriasis systemische medicatie(externe link). De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV) heeft samen met Psoriasis Nederland en VMCE een consultkaart voor psoriasis en een consultkaart voor eczeem ontwikkeld. In een pilot met 8 ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius, wordt onderzocht hoe met behulp van deze consultkaart het samen beslissen met de patiënt beter geïmplementeerd kan worden. 

Samen beslissen

In het kader van patiëntgerichtheid bestaat er de laatste jaren veel aandacht voor ‘samen beslissen’, ook wel shared decision making (SDM) genoemd. De medische mogelijkheden én de persoonlijke voorkeuren van de patiënt staan hierbij centraal. Alle voor- en nadelen van behandelopties -ook de optie niets doen- worden besproken. Uitgangspunt is dat artsen en patiënten verschillende, maar even belangrijke, expertise in te brengen hebben bij het maken van beslissingen over de zorg van de patiënt. Daarnaast is het een proces: behandelopties, voorkeuren en persoonlijke omstandigheden van de patiënten kunnen immers in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast is het niet voor elke patiënt na een gesprek duidelijk wat diens voorkeuren zijn. Bovendien wil de patiënt het vaak thuis nog bespreken of erover nadenken.

Keuzehulpen

Om het samen beslissen te ondersteunen worden zogeheten keuzehulpen ontwikkeld. Deze keuzehulpen komen in allerlei vormen en maten en de consultkaart Psoriasis is er een van. De afgelopen jaren hebben diverse wetenschappelijke verenigingen en patiëntenorganisaties meerdere consultkaarten ontwikkeld voor allerlei aandoeningen.

Terug naar boven