Onder Artsen juli 2021

Wijzigingen in de maatschap KNO

In de afgelopen jaren is de samenstelling van onze maatschap KNO veranderd. Graag vertellen wij u meer over de wijzigingen, zodat u weet met wie u te maken heeft en naar wie u uw patiënten kunt doorverwijzen met specifieke hulpvragen.

8 KNO-artsen in het St. Antonius

De maatschap KNO van het St. Antonius Ziekenhuis telt  8 KNO-artsen. Frans Disch, Lokman Hakim en Ludo Prins zijn inmiddels met pensioen gegaan en zijn opgevolgd door Sara Schneiders, Rik Nelissen en Joost Zwartenkot. Uiteraard leveren al onze KNO-artsen algemene KNO-zorg. Daarnaast hebben zij door fellowships en academische werkervaring expertise opgedaan in verschillende subspecialismen binnen de KNO-heelkunde. Hierdoor hoeven wij patiënten slechts zelden door te verwijzen naar een academisch ziekenhuis. 

•    Pontus Börjesson (functionele chirurgie van de neus, gespecialiseerd aangezichtschirurg)
•    Pim Godefroy (functionele chirurgie van de neus, gespecialiseerd aangezichtschirurg)
•    Rik Nelissen (functionele chirurgie van de neus)
•    Hein Leversteijn (OSA, laryngologie en hoofd-halschirurgie)
•    Marcel Copper (OSA, laryngologie, hoofd-halschirurgie, somnologie)
•    David Kupperman (otologie, duizeligheidsstraat)
•    Sara Schneiders (otologie)
•    Joost Zwartenkot (otologie) 

OSA (slaapapneu), laryngologie en hoofd-halschirurgie

KNO-artsen Leversteijn en Copper zijn gespecialiseerd in OSA (slaapapneu), laryngologie en hoofd-halschirurgie. OSA wordt multidisciplinair behandeld in samenwerking met de longartsen, neurologen en kaakchirurgen. KNO-arts Copper heeft onlangs ook de somnologie erkenning behaald. Daarnaast bieden we in het St. Antonius sinds 2017 ook Inspire-chirurgie (tongzenuwstimulatie) voor patiënten met OSA, bij wie de standaardbehandeling onvoldoende effectief is. Deze behandeling wordt vooralsnog slechts in één ander ziekenhuis in Nederland toegepast.

Otologie

Otologie is het speerpunt van onze KNO-artsen Kupperman, Zwartenkot en Schneiders. De laatste jaren wordt bij cholesteatoomchirurgie de obliteratietechniek veelvuldig toegepast. Dit verlaagt de kans op recidief pathologie aanzienlijk. Ook vinden er steeds vaker endoscopische otologische ingrepen plaats en zal er binnenkort stapedotomie middels laser mogelijk zijn.  Vertigopatiënten kunnen verwezen worden naar onze ‘duizeligheidsstraat’. Hier worden patiënten multidisciplinair gezien door Kupperman en een neuroloog.

Functionele chirurgie van de neus

Börjesson, Godefroy en Nelissen hebben zich verdiept in functionele chirurgie van de neus. Bovendien zijn Börjesson en Godefroy gespecialiseerd aangezichtschirurg en houden zich bezig met de cosmetische en reconstructieve aspecten van de neus, oren en aangezicht. Uitgebreide operaties aan de neusbijholtes worden voornamelijk uitgevoerd door Kupperman, Nelissen en Börjesson. Hiervoor is speciale navigatieapparatuur aanwezig, zodat we deze ingrepen zo veilig en precies mogelijk kunnen uitvoeren.

Opleiding en onderzoek 

Onze maatschap KNO draagt bij aan het perifere deel van de KNO-opleiding voor AIOS uit het UMCU. Ook hebben we een KNO-arts in dienst die ons fellowship otologie volgt. Daarnaast doet een ANIOS wetenschappelijk onderzoek op het gebied van OSA onder begeleiding van Copper in combinatie met (poli)klinische werkzaamheden. 
Indien er behoefte is, organiseren wij binnenkort graag een KNO-nascholing voor huisartsen. Uiteraard sluiten wij hierbij graag aan op jullie interesse. Heeft u suggesties? Mail deze dan naar s.schneiders@antoniusziekenhuis.nl

Terug naar boven