Onder Artsen maart 2021

Aanpak van bekkenbodemklachten en urogynaecologische problematiek

In het Bekkenbodemcentrum van het St. Antonius zien we patiënten met bekkenbodemklachten vaak multidisciplinair door een gynaecoloog, uroloog en bekkenfysiotherapeut. Als er sprake is van complexere urogynaecologische problematiek, bijvoorbeeld bij faecale incontinentie, betrekken we ook de chirurg bij de behandeling.

Bij een verwijzing naar het Bekkenbodemcentrum vult de patiënt een (bij voorkeur digitale) vragenlijst in. Op basis van de vragenlijst vindt een triage plaats, zodat de patiënt de juiste behandeling en specialist voor de klachten vindt.

Monodisciplinaire aanpak

Niet alle patiënten met urogynaecologische klachten behandelen we multidisciplinair. Patiënten met alleen/vooral de volgende klachten kunt u rechtstreeks naar de poli Gynaecologie verwijzen:

  • Patiënten met zuivere prolapsklachten; 
  • Patiënten met prolapsklachten in combinatie met incontinentie en/of defecatieklachten; 
  • Patiënten met zuivere of grotendeels stress-incontinentie. 

Patiënten met zuivere urine-incontinentie kunt u verwijzen naar de poli Urologie. Zij worden monodisciplinair gezien door de uroloog. 

Patiënten krijgen na verwijzing direct een datum voor de afspraak en vullen ruimschoots voor de afspraak een vragenlijst in, bij voorkeur digitaal. Hiervoor moet de patiënt een Mijn Antonius account aanmaken. Bij het maken van de afspraak ontvangt de patiënt uitleg hierover. 

(Chronische) pijnklachten in het gynaecologische gebied

Patiënten kunnen ook in het St. Antonius terecht als zij pijnklachten ervaren in het gynaecologische gebied. Bij het consult inventariseren we de klachten en doen we gynaecologisch onderzoek. Indien nodig volgt er aanvullend onderzoek. Bij chronische pijnklachten zien we de patiënt zo nodig op de multidisciplinaire Pijnpoli. Dit team bestaat uit een pijnspecialist, psychiater/seksuoloog, gynaecoloog en bekkenfysiotherapeut.

Mochten er vragen zijn of wens tot advies over behandeling in de eerste lijn, neem dan gerust contact op met één van de gynaecologen via de huisartsenlijn Gynaecologie. We denken graag met u mee. 

Terug naar boven