Onder Artsen maart 2021

Onderzoek naar antibacterieel verbandpak

Het St. Antonius Ziekenhuis doet mee aan een onderzoek naar de effectiviteit van anti-bacterieel verbandpak bij eczeem. We weten dat de St. Aureus bacterie een belangrijke rol heeft bij atopisch eczeem. Er is een rechtstreeks verband tussen ernst van eczeem en groeidichtheid van St. Aureus. Deze groeidichtheid vermindert door actieve behandeling met bijvoorbeeld steroïdezalf. Vermindering van de bacterie zou dus een belangrijke stap kunnen zijn in het verbeteren van het eczeem. 

Er zijn 2 soorten anti-bacteriële verbandpakken op de markt die beide een potentieel effect kunnen hebben. Door middel van een multicenter studie onderzoeken we welk anti-bacterieel verbandpak het meest effectief is bij eczeem. Dit doen we via een studie waarbij er 3 groepen zijn: gebruik van verbandpak zonder anti-bacteriële toevoeging, gebruik van verbandpak op basis van zilver (Binamed), gebruik van verbandpak op basis van chitosan (DermaCura).

Deelname 

Patiënten met matig-ernstig tot ernstig atopisch eczeem kunnen deelnemen aan deze studie. Zij dragen iedere nacht de verbandpakken. Tijdens een voormeting, bij start en na 3, 6 en 12 maanden worden o.a. de volgende parameters gemeten:

  • eczeemscores 
  • hoeveelheid gebruikte steroïdezalf
  • mate van jeuk en slapeloosheid
  • kwaliteit van leven
  • veiligheid van zilververbandpakken, door zilverexcretie in urine te meten.

Indien u een patiënt heeft die in aanmerking komt en interesse heeft in deelname aan deze studie, kunt u verwijzen naar dermatoloog R.A. Tupker. Neem ook gerust contact op als u meer informatie wilt over het onderzoek. 

Andere deelnemende centra zijn: ErasmusMC (coördinerend centrum), Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen.

Terug naar boven