Onder Artsen oktober 2021

Verandering aanbod chronische pijn revalidatiegeneeskunde

Op 1 oktober 2021 is het aanbod veranderd van intakes van de vakgroep Revalidatiegeneeskunde voor patiënten met chronische pijn. 

Sinds 2019 werd er al geen multidisciplinaire revalidatie meer geboden in het St. Antonius. Er vonden alleen nog intakes plaats, waarna patiënten indien nodig verwezen werden voor multidisciplinaire revalidatie naar een ZBC in de regio. De intakes werken nu vaak als een vertragende factor voor de patiënt om de juiste zorg op het juiste moment bij de juiste zorgverlener te krijgen.

Daarom bieden wij per 1 oktober 2021 alleen nog intakes voor patiënten met chronische pijnklachten ten gevolge van reumatische aandoeningen (niet fibromyalgie) of veroorzaakt door neurologisch lijden (bijvoorbeeld door spasticiteit, contracturen of overbelastingsklachten ten gevolge van parese) en patiënten met pijnklachten in de voeten waarbij schoenaanpassingen wellicht helpend zijn of patiënten met verdenking CRPS 1 (posttraumatische dystrofie). De verwijsafspraak in ZorgDomein is hierop aangepast. 

Overleg en teleconsultatie

Het wordt wel mogelijk om vragen te stellen middels teleconsultatie. De voorbereidingen hiertoe zijn gestart. Uiteraard zijn wij bij twijfel altijd beschikbaar voor overleg.

Behandelmogelijkheden voor patiënten met chronische pijn

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor patiënten met chronische pijn. Deze vindt u op de website

U kunt verwijzen naar:

  • Een oefentherapeut aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn(externe link) bij aanwijzingen voor bewegingsangst of disbalans tussen fysieke inspanning en ontspanning.
  • Psychosomatische fysiotherapie of voor ademhalings- en ontspanningstherapie (AOT, Methode Dixhoorn) bij hoge spierspanning in (een deel van) het lichaam.
  • Ergotherapie, zoals praktijk ergotherapie DOEN, ergotherapie Houten, praktijk Houvast (Culemborg) of ergotherapie Leidsche Rijn bij aanwijzingen voor disbalans tussen fysieke en mentale inspanning en ontspanning. Het is wel goed om u te realiseren dat er bij veel ergotherapie praktijken een wachtlijst is ontstaan.
  • Psycholoog eerste lijn of POH-GGZ bij aanwijzingen dat psychologische factoren/stressoren een rol spelen.
  • EMDR therapie(externe link) bij aanwijzingen voor PTSS .
  • Een ZBC voor een multidisciplinair pijnrevalidatieprogramma in de regio, zoals CIR, Medinello, OCA, Revalide en Winnock. Bij al die ZBC’s is een revalidatiearts betrokken. Voor behandeling dient in elk geval aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:
    • Klachten bestaan langer dan 3 maanden.
    • Er zijn psychosociale herstelbelemmerende factoren.
    • Stepped care moet zijn toegepast: patiënt heeft onvoldoende effect bemerkt van behandeling in de eerste lijn gericht op de chronische pijnklachten, spanningsklachten en/of gedrag van de patiënt.
    • Patiënt heeft voldoende beheersing van de Nederlandse taal.
    • Patiënt is bereid en in staat zijn/haar gedrag aan te passen.
    • Patiënt is niet meer op zoek naar een somatische verklaring en medische/technische oplossing. 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website: https://www.antoniusziekenhuis.nl/chronische-pijn

Terug naar boven