Nieuwsoverzicht Kaakchirurgie & Mondziekten

Leander Dubois geeft patiënten hun gezicht terug

Arts St. Antonius benoemd tot hoogleraar aan Universiteit van Amsterdam

Leander Dubois
Mond- kaak- en aangezichtschirurg Leander Dubois

Het gezicht is het visitekaartje van iedereen èn het werkterrein van mond-, kaak en aangezichtschirurg Leander Dubois (43). Sinds deze maand is hij benoemd tot hoogleraar maxillofaciale traumatologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het grootste deel van zijn patiënten bestaat uit slachtoffers van verkeersongelukken en vechtpartijen, maar ook (top)sporters en incidenteel een slachtoffer van oorlogsgeweld. Velen zijn elders opgevangen of zelfs al geholpen, maar niet helemaal met het gewenste resultaat. Met een multidisciplinair team probeert de kersverse hoogleraar van het St. Antonius Ziekenhuis hen toch weer een tweede kans te geven met een harmonieus uiterlijk en verbetering van functie.

Psychologisch effect

Dankbaar werk want de psychologische effecten van aangezichtsletsel zijn enorm, zo merkt hij vaak in zijn praktijk. ,,Vooral jonge mensen zien hun kansen in het leven slinken. De recente opmars van beeldbellen werkt niet mee en is voor mensen met letsel aan hun gezicht extra confronterend.”

Om hen soms letterlijk hun gezicht terug te geven, maken Dubois en zijn team gebruik van geavanceerde technieken. ,,In de mond-, kaak en aangezichtschirurgie maken we al ruim 20 jaar gebruik van 3D-technieken om operaties voor te bereiden. Hij promoveerde op het verhogen van de voorspelbaarheid van behandeling van oogkasfracturen. Dat is de meest delicate en complexe regio van het aangezicht, welke vaak is aangedaan bij verwondingen aan het gezicht.  ,,Reconstructie van de oogkas is echt sleutelgatchirurgie en heeft een grote mate van onvoorspelbaarheid. De functionele en esthetische consequenties zijn groot bij suboptimale behandeling.  Mijn uitdaging is om ook bij complexe problematiek met creatieve oplossingen de uitkomst voorspelbaar te maken.”

Technologie

Technologie en innovatie spelen een sleutelrol om de behandelresultaten te verbeteren, zegt Dubois. ,,Personalized medicine wordt tot in extreme mate toegepast waarbij we het gros, met hulp van een groep technisch geneeskundigen van ons 3D-lab, zelf ontwikkelen en ontwerpen. Van software, instrumenten tot implantaten. Van artificial intelligent en robotica tot augmented reality. Dat klinkt futuristisch, maar is deels onderdeel geworden van de dagelijkse praktijk. Deze innovaties of afgeleiden daarvan worden ook regelmatig binnen de muren van het St. Antonius Ziekenhuis gebruikt. Ze zijn ook bij andere specialismen toepasbaar.

Terug naar boven