De Kinder- en Jeugdafdeling

Deze mensen werken op de Kinder- en Jeugdafdeling

Op onze afdeling werken veel verschillende soorten mensen, die allemaal wat anders doen. Kijk hieronder maar eens wie je allemaal tegen kunt komen. 

Administratief medewerkster

Administratief medewerkster aan de telefoon

De administratief medewerkster zie je vaak als eerste als je op de Kinder- en Jeugdafdeling komt. Ze zit achter de balie. Ze regelt van alles voor jou en je ouders tijdens de opname. Als je nog een keer terug moet komen bij de dokter, kijkt zij op welke dag dat kan.

 

De kinderarts

Als je een of meer nachten op de Kinder- en Jeugdafdeling verblijft, dan overlegt de kinderarts met de verpleegkundige en/of arts-assistent hoe het met jou gaat. Ook komt de kinderarts bij je langs om het hier met jou en eventueel je ouders over te hebben. Ook bepaalt de kinderarts  wanneer je weer naar huis kan.

De kinderverpleegkundige

Groep verpleegkundigen bij de boom op de Kinderafdeling

Een kinderverpleegkundige zorgt de hele dag voor je in het ziekenhuis. Ze legt je uit wat er gebeurt en je kunt haar van alles vragen. Als je geopereerd wordt, brengt ze jou en je vader of moeder naar de operatieafdeling. Ze praat elke dag met de kinderarts over hoe het met je gaat.

 

 

 

 

De medisch pedagogisch zorgverlener

Lotje wordt geopereerd kindergeneeskunde

De medisch pedagogisch zorgverlener  is er om jou te helpen bij je bezoek aan het ziekenhuis. Als je een onderzoek krijgt of geopereerd moet worden, kan zij je uitleggen hoe dat gaat en afleiden met iets wat je leuk vindt. Ook denkt ze mee over wat jou zou kunnen helpen om het bezoek in het ziekenhuis zo fijn mogelijk voor jou en je ouders  te laten verlopen. Ze zorgt er ook voor dat je iets leuks te doen hebt in het ziekenhuis. Je kunt met haar praten over alles wat je spannend, verdrietig of juist leuk vindt. Je herkent haar aan haar roze kleren.

Medewerker roomservice

Medewerker van de roomservice bij de kar

De medewerker roomservice brengt het eten en drinken rond. Je mag uit allerlei hapjes kiezen wat je lekker vindt. Ook zorgen ze ervoor dat de kamer schoon is en daar alles aanwezig is wat je nodig hebt.

 

 

Diëtist 

De diëtist is de specialist op het gebied van voeding. De juiste voeding kan je helpen om je beter te voelen. Zij werkt nauw samen met je kinderarts om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding aangeboden krijgt die je helpt om te herstellen. De diëtist komt bij je langs tijdens de opname als eten en drinken misschien lastig voor je is. Als je zelf merkt, dat eten en drinken niet vanzelf gaan of als dit meer moeite kost, mag je ook zelf naar de diëtist vragen.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut weet alles van bewegen. Zij/hij kan bij je langs komen op de kamer of gaat met je oefenen in de gymzaal van het ziekenhuis als dat nodig is.

Kinder- en jeugdpsycholoog 

Tweee kinderpsychologen bij poppenhuis

Kinderpsychologen werken in het ziekenhuis om kinderen en jongeren te helpen zich goed te ontwikkelen. Ze kunnen samen met jou en je ouders onderzoeken welke dingen je goed kan en waar je hulp bij nodig hebt. Ook kunnen ze je helpen je beter in je vel te voelen waardoor je zo veel mogelijk de dingen kan doen die passen bij je leeftijd en die belangrijk voor jou zijn,  zoals naar school gaan, sporten en omgaan met vrienden. Om je beter te voelen, maken ze gebruik van allerlei soorten behandelingen, bijvoorbeeld via praten of creatieve opdrachten. Dit kan online zijn of via een therapieprogramma. Ze zoeken samen wat het beste bij jou past. Soms komen ze naar jou en je ouders toe als je in het ziekenhuis ligt, soms kom je langs voor een eerste of vervolgafspraak op de polikliniek.

Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker is er voor de ouders van kinderen en jongeren die op de kinderafdeling liggen of die naar de polikliniek van het ziekenhuis komen.  Zij hebben aandacht voor zowel praktische (werk-gerelateerde) als emotionele problemen die spelen bij ouders/in het gezin waarvan een kind ziek is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de impact van de ziekenhuis opname van het kind. De (emotionele)ondersteuning aan ouders kan plaatsvinden tijdens de opname of in de polikliniek. Als er extra ondersteuning nodig is of een verwijzing voor aanvullende hulp, dan kan de maatschappelijk werker hierbij helpen.

Medewerker bloedafname 

Als je bent opgenomen op de Kinder- en Jeugdafdeling en als het is nodig om jouw bloed te onderzoeken, dan komt er geregeld een medewerker van de bloedafname hiervoor op de afdeling. Zij helpen je hier dan bij.

Terug naar boven