De Kinder- en jeugdafdeling

Zo gaat het bij ons op de Kinder- en jeugdafdeling

Bord met Welkom op de Kinderafdeling

Op de Kinder- en jeugdafdeling liggen jongens en meisjes in de leeftijd van van 0 tot 18 jaar. Sommigen kinderen hoeven maar één dag te blijven, anderen langer. Bekijk hier foto's van onze afdeling en lees hoe het bij ons gaat. 

Vader en zoon liggen te slapen op de Kinderafdeling

Soms lig je op een 1-persoonskamer en soms op een 2-persoonskamer.  Op de 2-persoonskamers proberen wij zoveel mogelijk leeftijdsgenoten bij elkaar te plaatsen. Jongens en meisjes liggen bij ons door elkaar. 

Als je dat wil, mag je vader of je moeder  's nachts bij je blijven slapen op de kamer. Dat noemen we rooming-in. Als je je kamer deelt met een andere jongere, komt zijn of haar vader of moeder misschien ook slapen.

Speelkamer 

operatie kinderafdeling tafelvoetbal

Je hoeft je bij ons op de afdeling niet te vervelen, want in de speelkamer kun je iedere dag lekker chillen. Je vindt er bijvoorbeeld een tafelvoetbalspel, boeken, spelletjes, televisie, tablet en je kunt er gamen. Je kunt ook iets van thuis meenemen, zoals een boek, spelletje, tablet of laptop.
Je broers en zussen mogen ook naar de speelkamer komen,  maar alleen als je vader of moeder erbij is. Verder mag er geen bezoek komen.

Medisch pedagogisch zorgverlener

Meisje met medisch pedagogisch zorgverlener

Op de afdeling is er ook een medisch pedagogisch zorgverlener. Je herkent haar aan haar roze kleren. Je kunt altijd met haar praten. Bijvoorbeeld als je iets spannend vindt, als je zorgen maakt over iets of als je iets wilt weten over je onderzoek of je operatie. Als je van de kinderarts niet naar de speelkamer mag, dan komt de medisch pedagogisch zorgverlener bij jou op je kamer langs.

Eten en drinken 

Meisje in bed kiest eten van de buffetkar

In het ziekenhuis komt iemand het eten brengen. Dat noemen we ‘roomservice'. Je mag kiezen uit allerlei hapjes die op een buffetkar staan. Tussendoor mag je drinken en fruit. En als je trek hebt, mag je altijd iets vragen. Als je vader of moeder blijft slapen, krijgt hij of zij ook ontbijt en avondeten. Je mag van thuis altijd eten en drinken meenemen. In de ouderkamer staat een koelkast waar je het in kunt bewaren. Er moet wel een sticker met je naam op zitten. Er staat ook een magnetron in de ouderkamer. En je vader en moeder kunnen er koffie en thee pakken.

Dit gebeurt er op een dag

Vanaf 7.30Wakker worden, ontbijt, eventueel temperatuur opmeten (met een oorthermometer).
08.30Douchen of wassen op bed.
Vanaf 8.30De arts en een verpleegkundige komen bij je langs om te vragen hoe het met je gaat. Verder kun je wat voor jezelf gaan doen, of naar de speelkamer gaan.
Vanaf 11.30Lunch
12.30 - 14.00Middagrust voor iedereen. Je hoeft niet te gaan slapen, maar misschien wil je kamergenoot dat wel… dus doe je radio, tv en computerspelletjes uit.
Vanaf 14.00Bezoek en ontspanning.
Vanaf 16.45Avondeten
Vanaf 21.00Slapen (afhankelijk van je leeftijd, hoe je je voelt en je eventuele kamergenoot).

Bezoektijden 

operatie kinderafdeling ouders

Je ouders zijn allebei de hele dag welkom op de afdeling. ’s Nachts mag een van je ouders blijven slapen. Ze worden dan ook niet als ‘bezoek’ beschouwd. Als je ouders niet kunnen, is het prima als er (na overleg) een ‘vervanger’ komt (bijvoorbeeld opa, oma, tante, oom). De vervanger mag de hele dag aanwezig zijn.
Bezoekers zijn welkom tijdens de bezoektijd, dagelijks van 14.00 – 20.00 uur. Om te voorkomen dat het te druk wordt, mogen er maximaal twee bezoekers tegelijk bij je komen.

De discokamer (onderzoekskamer) 

Medisch pefdagogisch zorgverlener met meisje in de onderzoekskamer die eruit ziet als een disco

Op de Kinder- en Jeugdafdeling is een speciale onderzoekskamer. Hier kan de kinderarts jou onderzoeken, als dat nodig is. Je vader of moeder mag natuurlijk met je mee. Als je het spannend vindt, zorgen de medisch pedagogisch zorgverleners voor afleiding in deze kamer, met dansende lichtjes, spelletjes en filmpjes. Daarom noemen we het ook wel de discokamer!

 

Cliniclowns

Twee cliniclowns aan het verven met een meisje

Elke donderdag ochtend komen de Cliniclowns op de afdeling langs. Ze maken iedereen aan het lachen en het wordt altijd een gezellige boel als ze er zijn! 

 

 

Naar huis 

Groepje jongeren bij de boom op de KInder- en Jeugdafdeling

De kinderarts vertelt je wanneer je weer naar huis mag. De verpleegkundige geeft je informatie mee voor thuis. Wat mag je eten? Mag je gauw weer gaan sporten? En wanneer mag je weer naar school? En dan... kun je weer lekker naar huis!

Soms is het best weer even wennen thuis. Misschien slaap je wat slechter of voel je je misschien af en toe een beetje boos of verdrietig. Dat is heel normaal. Je hebt tenslotte best een spannende tijd achter de rug......Praat er gerust met je ouders of je vrienden over.  Dat is helemaal niet gek. Misschien vind je het leuk om nog een keertje langs te komen. Je bent altijd van harte welkom!

Terug naar boven