Informatie voor jeugd vanaf 12 jaar

Jouw rechten als jongere

Als je in het ziekenhuis komt, moeten de zorgverleners jou precies vertellen wat er met je aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan. Alleen dan kun je meedenken en samen met je ouders beslissen over mogelijke behandelingen. Dat noemen we het "recht op informatie".

Een dokter mag jou niet zomaar onderzoeken of behandelen. Voor alles wat hij doet moet hij toestemming vragen. Als je jonger bent dan 12 jaar, moeten je ouders die toestemming geven

Ben je tussen de 12 en de 16 jaar, dan moeten zowel je ouders als jijzelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan heb je zelf het recht om te beslissen of je een behandeling wilt of niet. Je ouders mogen daar dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed om toch ook met je ouders te overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen is soms best lastig.

Wil je meer weten over jouw rechten als patiënt? Kijk dan op www.jadokterneedokter.nl . Deze site is speciaal voor kinderen en jongeren en legt je precies uit hoe het precies zit

Terug naar boven