Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Nierfunctiescan bij kinderen (Nier Renogram)

Bij dit onderzoek wordt de werking van de nieren van uw kind in beeld gebracht. Het onderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om de functie van de nieren te bepalen, te zien of er een verstopping zit in een urineleider, bij nierstenen of na een operatie aan de nieren of blaas. 

Voorbereiding

Drinken in de ochtend

  • Het is belangrijk dat uw kind vóór het onderzoek veel drinkt. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het gewicht. Voor elke kilo die uw kind weegt, moet hij of zij 10 ml extra drinken. Bijvoorbeeld: een kind van 20 kilo moet 20 x 10 ml = 200 ml extra drinken. Daarbij maakt het niet uit wat het voor drinken is. Water, melk, sap, enzovoorts. Ze zijn allemaal geschikt. Wel is het belangrijk dat dit extra drinken in de 30 minuten vóór het onderzoek gebeurt.
  • Let op: uw kind hoeft de urine niet op te houden. Als hij of zij moet plassen, kan dit gewoon.
  • Hij of zij kan verder gewoon eten zoals altijd. 

Medicatie

  • Bepaalde medicijnen moeten gestopt worden. In onderstaande tabel staat welke medicijnen er wanneer gestopt moeten worden. Als er een bijlage is meegestuurd met een overzicht van de medicijnen, controleer dan goed of alle medicatie staat genoemd die uw kind gebruikt. Neem zo spoedig mogelijk telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, indien dit niet klopt.
  • Bij kinderen tot en met 10 jaar gaat u vóór het onderzoek nog langs bij poli 65 (kindergeneeskunde). Voor het onderzoek is namelijk een infuus nodig. Dit is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. Omdat kinderen prikken vaak vervelend vinden, doen we dit op de afdeling die hier veel ervaring mee heeft. De tijd waarop u daar verwacht wordt, is bij het maken van de afspraak voor dit onderzoek al met u besproken. 
Medicijn:                                  Stoppen vanaf:                         
  
  
  

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de functie van de nieren weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en uw kind voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

Infuus

Voor het onderzoek wordt er een infuus in een arm geplaatst. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. Kinderen tot en met 10 jaar gaan hiervoor naar poli 65 (kindergeneeskunde).

Scan

Als uw kind opgehaald wordt voor de scan, vragen we hem of haar eerst nog een keer naar het toilet gaan om te plassen. Het is belangrijk dat de blaas zo ver mogelijk leeg is. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn is dit natuurlijk niet van toepassing. Tijdens het maken van de scan komt uw kind op de rug op een onderzoekstafel te liggen. Hij of zij mag daarbij de kleding gewoon aanhouden. Wij vragen u wel een broekriem af te doen en eventueel metalen voorwerpen uit de broekzakken te halen.

De camera staat direct onder en boven de onderzoekstafel. Vlak voor het onderzoek krijgt uw kind eerst een klein beetje plasmedicatie toegediend, om de nieren te stimuleren. Daarna wordt er een radioactieve vloeistof in het infuus in de arm gespoten. Op dat moment wordt ook direct de eerste scan gestart. Deze scan duurt 20 minuten. Het is belangrijk dat uw kind daarbij goed stil blijft liggen. Het is vaak een goed idee om voor afleiding te zorgen door bijvoorbeeld een voorleesboek of een tablet met filmpjes mee te nemen. 

Bij heel jonge kinderen gebruikt de laborant mogelijk een vacuümkussen. Dit is een soepel, dun matrasje dat zich naar het lichaam van uw kind vormt. Voor veel kinderen voelt dit als inbakeren. 

Na 20 minuten vragen we uw kind nog een keer naar het toilet gaan om te plassen. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn vragen we u mogelijk om de luier te verwisselen. Aansluitend wordt nog een foto van 3 minuten gemaakt. De laborant haalt nu het infuus weg. Dat is niet pijnlijk maar sommige kinderen vinden het vervelend, omdat het ze doet denken aan het prikken.

Late foto

Vaak is het nodig om na ongeveer 45 minuten wachten, nog een foto van de nieren te maken. Dit weten we pas zeker als het eerste deel van het onderzoek klaar is. De laborant zal u vertellen of dit wel of niet nodig is. In de 45 minuten wachttijd mag u eventueel de afdeling even verlaten. De foto zelf duurt 3 minuten.

Totale tijd

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur. 

Nazorg

Direct na het onderzoek kan uw kind gewoon alles doen wat het gewend is. Houd er wel rekening mee dat hij of zij door de plasmedicatie de rest van de dag nog wat vaker naar het toilet zal moeten gaan. Let er daarom ook op dat hij of zij in de 4 uur na het onderzoek niet teveel drinken in één keer neemt. Normale hoeveelheden drinken, verspreid over de tijd, mag zeker wel. 

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij de specialist. 

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code NG 27-O-2

Terug naar boven